2024. április 28. - Valéria

Utolsó utáni Európa Kiadó koncertek a Gödörben

Csaknem két év szünet után ismét színpadra lép a magyar underground egyik legfontosabb zenekara, az Európa Kiadó; a Menyhárt Jenő által vezetett együttes május 28-án, 29-én és 30-án is koncertet ad a fővárosi Gödör klubban.
2010. május 19. szerda 12:36 - HírExtra
"Több mint másfél évtizede igaz az Európa Kiadóra, hogy akkor aktív, ha a tagjai ezt akarják. Most is ez történt, egyre több helyről vetődött fel az igény egy koncertre. Csak néhány fellépésről van szó, a többé-kevésbé állandó repertoárunkból fogunk játszani. Új számok nincsenek, ehhez sok feltétel együttes meglétére lenne szükség, mint például ihletettségre, ráhangolódásra, ami belőlem régóta hiányzik" - mondta el Menyhárt Jenő a közelmúltban az MTI-nek.

Az Európa Kiadó 1981-ben alakult a feloszlott URH három tagjából, az énekes-gitáros-dalszerző Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból. A zenekar 1983-ban leállt, majd két év szünet után folytatta; szinte minden évben új koncertprogrammal álltak elő. Sok tagcserén mentek át, játszott velük két kultikus gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is - az elmúlt két évben mindketten elhunytak.

Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik - elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Menyhárt Jenő 1994-ben az Egyesült Államokba költözött, azóta az Európa Kiadó "hibernációban" van. Időnként azért fellép az együttes, legutóbbi koncertjük 2008 szeptemberében volt.

Mint Menyhárt az MTI-nek elmondta, a mostani koncerteken Kirschner Péter fog gitározni, Kiss László játszik basszusgitáron, Másik János és Varga Orsolya szintetizátoron és egy új ember, Gyenge Lajos lesz a dobos. Az Európa Kiadó legutolsó felállásának dobosa, Magyar Péter közreműködő lesz, ezt Menyhárt Jenő azzal indokolta, hogy "a mostani helyzetben ez volt a mindenki számára legmegfelelőbb megoldás".

Az Európa Kiadó előtt 28-án és 30-án a Balaton, 29-én a Bardo játszik, utána pedig a három napon a Szilvásy Gipsy Folk Band, a Técsői Banda és a Paddy at the GAS Station lép fel.

A mostani Kiadó-koncertekhez kapcsolódva a közönség a Gödör klubban megismerkedhet többek között az Amnesty International, a Greenpeace, a Védegylet, a World Fair Trade és a Levegő Munkacsoport célkitűzéseivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását