2024. május 5. - Györgyi

Kósa támadással mentegetőzött

Kósa Lajos szerint nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte. A Fidesz ügyvezető alelnöke hétfőn az Országgyűlésben - a szocialista Mesterházy Attila gazdaság állapotával kapcsolatos napirend előtti felszólalására reagálva - első alkalommal szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy múlt csütörtöki, államcsőddel kapcsolatos szavai vihart kavartak.
2010. június 7. hétfő 15:33 - HírExtra
A debreceni polgármester azt mondta, a jelenlegi kormány próbálja orvosolni a szocialisták által elkövetett hibákat, Mesterházy Attila közölte, kezdeményezte a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság összehívását annak kiderítésére, történt-e forint elleni spekuláció.

Kósa Lajos személyes megtámadás címén, a múlt heti, az államcsőddel kapcsolatos kijelentése miatt kért és kapott szót hétfőn napirend előtt.

Két bölcsesség idézésével kezdte: "növeli ki elfedi a bajt; ne a tükröt átkozd, ha képed ferde".

Semmiképpen sem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte - fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint a helyzet az, hogy a szocialisták az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, a jelenlegi kormány pedig megpróbálja az általuk elkövetett nagyon súlyos hibákat orvosolni.

Úgy fogalmazott: "lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik, nem aratunk tetszést feltétlenül a szocialisták előtt", de egy biztos, a kormánypárt, a kormányfrakció mindent megtesz azért, hogy ezt a helyzetet orvosolja és a nemzetet a legjobb eszközökkel szolgálja ahhoz, hogy Magyarország visszanyerje azt a hitelességét, amelyet semmilyen politikusi nyilatkozat nem tud lerombolni.

Mesterházy Attila napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az elmúlt napokban két katasztrófa sújtotta az országot: az árvíz két hete tart, a másik Kósa Lajos és Szijjártó Péter volt. Mind a kettő nagyon pusztító volt az ország szempontjából, a két fideszes politikus egy nap alatt tudott bizalomvesztést produkálni, s erre még senki nem volt kettejükön kívül képes - fogalmazott.

Szerinte gazdasági válságot nem az előző kormány indította el, a mostanit azonban ők idézték elő a felelőtlen nyilatkozataikkal, megkárosítva több ezer magyar családot és vállalatot, és okoztak több milliárdos károkat.

A szocialista politikus azt mondta, "ma még nem tudjuk pusztán dilettantizmusról, vagy ahogy Financial Times írta, csökönyös ostobaságról, (...) vagy tudatos károkozásról, spekulációról van szó", amin egyesek meggazdagodtak.

Mesterházy Attila közölte: kezdeményezte, hogy a költségvetési bizottság üljön össze, és indítványozták a nemzetbiztonsági bizottság összehívását is, hogy történt-e a forint elleni spekuláció és támadás. Hozzátette: a PSZÁF-elnöktől aziránt érdeklődött levelében, történtek-e olyan tranzakciók, amelyek a tudatos károkozást bizonyítják.

Arra is kíváncsi volt, mi van a Fidesz kétéves forgatókönyvében, amiről Kósa Lajost beszél, lesz-e további megszorítás, adócsökkentés, vagy adóemelés, tényle
g ki akarnak-e rúgni 150-200 ezer embert kirúgni a közszférából, ha igen milyen alapon válogatják ki őket. Miről tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), milyen alkotmányossági szabályokat akarnak felfüggeszteni, milyen felelősségre vonásra számíthatnak, akik felelősek ezért a károkozásért - sorolta kérdéseit.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a szocialista felszólalóra úgy reagált: az előállt helyzet a nyolc év gazdaságpolitikai katasztrófájának következménye. Utalt arra, hogy 2006-ban, amikor az akkori kormány 4,8 százalékban határozta meg az államháztartási hiányt, az úgy lett 9 százalék, hogy közben a ferihegyi repteret is eladták.

2008-ban pedig az IMF, s az unió 20 milliárd dolláros segítsége mentette meg a költségvetést. Mi ez, ha nem csőd? - kérdezte. A kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt a keretek között tartsa, s ehhez a szükséges lépéseket megteszi - szögezte le a politikus.

Az IMF tanácsairól azt mondta: nagyon sokfajta gazdaságpolitikai elképzelés van a világban, az a gazdaságpolitika, amit javarészt az IMF tanácsára, és saját kútfőből a szocialista kormány követett, egy folyamatos megszorítást jelentett, folyamatosan visszafogta a magyar gazdaság növekedését, s állandóan lefelé húzó spirálba vetette a gazdaságot.

Kósa Lajos múlt héten csütörtökön egy kkv-fejlesztési konferencián úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük".

Másnap erre Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt mondta, nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

A politikai nyilatkozatok hatására esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, és gyengült a forint.

Varga Mihály államtitkár szombaton, miután bejelentette, hogy a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos idei hiánycélt, közölte azt is, konszolidált a magyar gazdaság helyzete. A politikus túlzónak nevezett minden olyan összevetés, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását