2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Balsai: becsületbeli ügy a 2006 őszén történtek felgöngyölítése

Balsai István, a 2006 októberi rendőri brutalitást vizsgáló miniszterelnöki megbízott napokon belül szeretné elkezdeni a munkáját, amelyben a miniszterelnöki felhatalmazással minden, az üggyel összefüggő titkos, vagy akár nemzetbiztonsági szempontból minősített iratba betekinthet.
2010. június 15. kedd 15:10 - HírExtra
Balsai István az MTI-nek adott interjúban arra a kérdésre, hogy csak az október 23-i rendőri fellépést vizsgálja majd, azt válaszolta: az összefüggések miatt a vizsgálatnak ki kell terjednie az előzményekre is, hiszen a 2006. október 23-i rendőri fellépés "válaszcsapás" volt a szeptemberi tv-ostromként elhíresült eseményekre, ahol a rendőrség "semmilyen értelemben nem állt a helyzet magaslatán".

Kitért arra is, hogy egy miniszterelnöki rendelet részletezi majd a feladathoz kapcsolt felhatalmazás mértékét. Ennek lényege - fűzte hozzá -, hogy miniszterelnöki megbízottként jogosult betekinteni miden, akár titkosított, akár nemzetbiztonsági szempontból minősített iratba, dokumentumba, nem nyilvános feljegyezésbe - beleértve a rendőrségen belüli kommunikációt, rádióprogramozást - és ez a felhatalmazás kiterjed a munkatársaira is.

Az alkotmányügyi bizottság vezetője felhívta a figyelmet, ezért is esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Balsai István a követendő a munkamódszerről annyit mondott: áttekintik az eddigi, a rendőrség, a civil jogászbizottság, Gönczöl Katalin által készített - jelentéseket, és a mintegy száz, a rendőrökkel szembeni, az ügyészségre érkezett feljelentéseket, és a munka kiterjed a bíróságokra is. Ezzel kapcsolatban leszögezte: ez nem a bírósági, ügyészi munkába való beavatkozást, hanem az ügyek megismerését jelenti.

Elmondta még, hogy lesznek olyan adatok, amelyeket bekérnek, és leszek olyanok, amelyeket a helyszínen tanulmányoznak majd.A vizsgálódás akkor kezdődik majd, ha a munkafeltételek rendelkezésre állnak, akár napokon belül kezdődhet a munka - szögezte le.

A megbízás eseti, addig tart, amíg a vizsgálat le nem zárul, a vonatkozó törvény hat hónapra ad lehetőséget, de ez esetenként hosszabbítható - válaszolta arra a kérdésre, hogy meddig tart a munkája. Alapos munkát szeretnék végezni - fogalmazott.

Balsai István úgy vélekedett, hogy négy év távlatából is van értelme az eseményeket vizsgálni. Úgy fogalmazott: nem "alvó ügyről" van szó, a négy évből másfél év azzal telt el, hogy különböző jelentések születtek, de a választások adnak először lehetőséget arra, hogy az új kormány, új rendőri vezetés segítségével valóban a választók bizalmának, elvárásának megfelelően teljes mértékben feldolgozzák a történések okait, fényt derítsenek a felelősökre.

Nem kell előásni az ügyeket, kriptákat feltörni, de kétségtelen, hogy az előző kormánynak nem állhatott érdekében tényfeltárás, hiszen nem egy tagja, a korábbi miniszterelnök is valamilyen értelemben felelőséggel tartozott a történtekért - emelte ki azzal, hogy ezen nem felétlenül jogi, hanem politikai, erkölcsi felelősséget ért.

A fideszes politikus szerint külön kell vizsgálni a jogi, politikai, erkölcsi felelősséget, és várhatóan lesznek olyan büntetőjogi megállapítások, amelyek miatt eljárást kell indítani, de ezekkel kapcsolatban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni.

Balsai István kiemelte: munkája végén vizsgálati jelentést kell elkészíteni, és javaslatot kell készítenie szakmai, polgári-, büntetőjogi felelősség megállapítására, amely kapcsán a kormány, vagy a kormány nevében ő az igazságszolgáltatáshoz fordulhat.

Nem kívánt érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ez lesz-e az az ügy, amely miatt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát fel kell függeszteni, úgy vélekedett, egyelőre nem tudni, hogy mi volt az ex-miniszterelnöknek szerepe az október 23-i eseményekben. Hozzátette: a volt kormányfő saját maga jelentette ki, hogy a szeptemberi események kapcsán a parancsokat osztogatók feletteseként vett részt azoknak az intézkedések meghozatalában.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet, hogy szándékosan nem mond neveket, az akkori teljes rendőri vezetésről, miniszteri felügyeletről van szó és arról, hogy a rendőri vezetés tette lehetővé, hogy éveken keresztül nem merüljön fel annak jogi megítélése sem, miért nem viseltek ezek a rendőrök azonosítót, és miért volt arctalan a fellépésük.

Megismételte, amit kinevezése bejelentéskor mondott: a miniszterelnök megbízottjaként a miniszterelnök személyes és "becsületbeli ügyének" a végrehajtója lesz.

Egyetért Orbán Viktor múlt heti kijelentésével, hogy előre kell nézni, de a elszámoltatást is el kell végezni. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "nem lehet jó szívvel előrenézni, ha nincs a közvélemény előtt megnyugtató és elfogadható módon rendezve a 2006 októberének ügye".
Megerősítette: nem tart igényt az államtitkári jogállásnak megfelelő juttatásra. Szerinte az nem összeegyeztethető a parlamenti tisztségeivel.

Munkatársairól azt mondta: számlaképes ügyvédek lesznek, akik különféle jogvédő szervek munkájában vesznek részt, és akár a tárgyalóteremből is ismerik az ügyeket; lojálisak, érdekeltek az eset tisztázása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását