2024. április 29. - Péter

Az év végére készen áll Horvátország az EU-csatlakozásra

Horvátország az idei év végére teljesen felkészült lesz az uniós csatlakozásra, s a jövő év elején megkezdődhet a csatlakozási szereződés ratifikációja - mondta Durda Adlesic, Horvátország miniszterelnök-helyettese kedden Veszprémben, a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón.
2010. július 6. kedd 19:03 - HírExtra
A horvát miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Magyarországnak az uniós felkészülésükhöz nyújtott segítségért.

Durda Adlesic hangsúlyozta: a két ország közösen pályázik az Európai Unió előcsatlakozást támogató IPA-alapjához, hogy elvégezhessék a horvát határszakasz teljes aknamentesítését.

Bár nem állítható - mondta -, hogy egyértelműen aknaveszélyes területről van szó, fel kell mérni az érintett határszakaszt, illetve a veszélyeztetettség mértékét. Szerinte 10 négyzetkilométernyi terület átvizsgálásáról és aknamentesítéséről lehet szó.

Navracsics Tibor közölte: a magyar kormány nyitott arra, hogy a jövőben is együttes ülést tartson a két ország kormánya. Utalt arra is, hogy kettőjük legközelebbi találkozója - amelynek időpontjáról még egyeztetnek - Horvátországban, Bjelovarban lesz, amely város a miniszterelnök-helyettes szűkebb hazája. Veszprémmel és Bjelovarral így a két ország "alternatív fővárosait" alakítják ki - tette hozzá.

Az új magyar kormány hivatalba lépését követően jelezte, hogy rendkívül fontosnak tartja a horvát-magyar kapcsolatok további fejlesztését, a horvát uniós törekvések támogatását - emlékeztetett Navracsics Tibor. Ennek szellemében rendezték a mostani találkozót is, ahol két jelentős témakört tekintettek át: Horvátország uniós csatlakozásának ütemezését, illetőleg a dél-magyar és az észak-horvát határterületek aknamentesítésének megoldását.

A horvát miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy tárgyalásukon gratulált Navracsics Tibornak, a Fidesz-KDNP "lenyűgöző választási eredményéhez".

Durda Adlesic a magyar kollégájával folytatott tárgyalást megelőzően találkozott Veszprémben a magyarországi horvát kisebbség vezető képviselőivel is. Arról tájékoztatták - mondta a horvát miniszterelnök-helyettes -, hogy nagyra értékelik azt, ahogyan a magyar kormány viszonyul hozzájuk. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyarországi horvátok várják a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének megvalósulását.

Így a horvátoknak is lenne parlamenti képviselőjük a magyar Országgyűlésben, miképpen a horvátországi magyaroknak van is képviselőjük a horvát parlamentben, Sója Dénes személyében - mondta Durda Adlesic.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását