2024. április 26. - Ervin

Díszőrséget állnak a lovagrend tagjai

Díszőrséget állnak és a turistáknak tárlatvezetést tartanak Somogyváron a Szent László király alapította bencés apátság romjainál, a lovagkirály első temetkezési helyénél szombatonként 10 és 15 óra között az iharosi Szent László Király Lovagrend tagjai.
2010. július 10. szombat 13:34 - HírExtra
Horváth Győző, a lovagrend vezetője az augusztus 28-ig nyolc alkalomra szóló vállalásukról szólva szombaton, az első napon az MTI-nek elmondta: részvételükkel szeretnék emlékezetessé tenni a Somogyvárra látogató turisták élményét Magyarország Ópusztaszer és Mohács mellett harmadikként számon tartott történelmi emlékhelyén.

A lovagrend tagjai - a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának jóváhagyásával - alkalmanként 10-15-en, korhű, XI. századi női ruhákban és teljes katonai viseletben fogadják a látogatókat, akiknek - kérésükre - magyar, angol és német nyelven tárlatvezetést tartanak, beszámolva az emlékhely történelmi jelentőségéről, a helyhez kötődő érdekességekről.

A lovagrend két tagja - 10 perces váltásban - pajzzsal és lándzsával, illetve zászlóval áll őrséget Szent László király első sírjánál. (A lovagkirályt később Nagyváradon temették el.)

Mivel az iharosi lovagrend Szent László király nevét viseli, kötelességüknek érzik, hogy hozzájáruljanak ahhoz: az idelátogatók minél többet megtudjanak az egykor megyeszékhely szerepet is betöltő emlékhelyről - mondta Horváth Győző.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását