2024. április 29. - Péter

Titkos afganisztáni dokumentumok kerültek napvilágra!

Mintegy kilencvenezer titkos katonai dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeaks nevű internetes portál, az afganisztáni háborúval kapcsolatban.
2010. július 26. hétfő 16:03 - HírExtra
Sajtóvisszhang

A katonai mellett diplomáciai anyagok is találhatóak a gyűjteményben, melyeket a New York Times, a Guardian, valamint a Der Spiegel nevű lapok kapták meg. A dokumentumokból fény derül különleges egységek szupertitkos akcióira is melyek sokszor civil áldozatokkal is jártak.

A brit Guardian nevű angol lap – mely előre megkapta a WikiLeakstől a dokumentumokat – az amerikai hadsereg történelmének legnagyobb szabású kiszivárogtatásának nevezte az esetet. Az angol napilap honlapján külön hasábot indított, ahová teljes egészében töltöttek fel az ominózus dokumentumokból darabokat.

Nagyon sok érdekes információt szerezhetünk a dokumentumokból. Többek között arra is fény derül, hogy miként vadászik egy különleges alakulat a tálib vezetőkre, céljuk pedig, hogy elfogja, vagy megölje ezeket a személyeket. Megtudhatjuk, hogy az USA miként akarta eltitkolni a tényt, hogy a tálib erők föld-levegő (!) rakétákra tettek szert.

Információk

De kiderül az is, hogy egyre komolyabb erőt képviselnek az amerikai hadseregben a pilóta nélküli repülőgépek. Azonban nem csak az amerikaiakra vet rossz fényt a tengernyi akta, hanem napfényre kerültek a tálibok által elkövetett mészárlások is. Az út menti pokolgépek eddig több mint kétezer civil áldozatot követeltek.

A Fehér Ház közleménye szerint a kiszivárogtatott információk által mutatott kaotikus kép nem a mostani Obama-kormány, hanem a korábbi kabinet tevékenységének eredménye. Nem mást mint a 2004 és 2009 közötti állapotokat jelzik. A dokumentumok között azonban akad 2010 elején datálódott is.

Természetesen Washington elítéli az anyagok kiszivárogtatását, hiszen azok közvetve amerikai katonák életét is követelhetik. Ezzel szemben a Guardian szerint, bár korábban hadititoknak számítottak az iratok, de sem az angol lap nem közölt bárki számára veszélyt jelentő információkat, mi több, a WikiLeaks stábja is átfésülte a dokumentumokat.


WikiLeaks
A Wikileaks egy nemzetközi szervezet, eredetileg Svédországban alpították, amely kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat publikál az Interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít. A weboldal 2006-ban indult, a The Sunshine Press működteti. A szervezet azt állítja, hogy kínai disszidensek, újságírók, matematikusok és új alapítású cégek szakemberei alapították, akik az Egyesült Államokból, Európából, Tajvanról, Ausztráliából és Dél-Afrikából származnak.

Az oldal adatbázisa egy évvel az idulása után, a munkatársak szerint 1,2 millió dokumentumot tartalmazott, az egyik legnagyobb visszhangot keltett kiszivárogtatott anyag a „Collateral Murder” videofelvétel. (Wikipedia)

Vérfürdők

Az iratokban 144 civil áldozattal is járó akcióról szerepelnek jelentések. Közöttük vannak már közismert és vitatható támadások, de egészen idáig titkosak is. Kiderül, hogy bizonyos esetekben a katonák saját biztonságukért aggódva ártatlan motorosokat és autósokat lőttek le, öngyilkos merénylőnek tartva őket.

Összesen 195 ember halálától és 174 sebesüléséről esik szó a dokumentumokban. Volt olyan eset, mikor francia majd amerikai katonák is civileket szállító buszra nyitottak tüzet. 2007-ben lengyel katonák aknavetőkkel zúdítottak zárótüzet egy falura, ahol éppen esküvőt tartottak.

Pakisztáni kettős játék

A CNN értesülései szerint az afgán kormányt sokkoltál a riportok. Az egyik legfontosabb felfedezés az iratokkal kapcsolatban azonban Pakisztán kettős játszmája volt. A pakisztáni titkosszolgálat (ISI) amerikai pénzt felhasználva támogatta a tálib harcosokat.

Az anyagi forrásokon kívül az ISI küldöttei tálib katonákkal találkoztak, akikkel közösen stratégiát alkottak az afgán területen tartózkodó amerikai katonák ellen, valamint katonai hálózatot hoztak létre a tálibok részére. A különböző információk birtokában afgán vezetőket terveztek lemészárolni.

Mint kiderült Washington már korábban is tudatában volt az ISI “különakcióinak”, ám azokkal szemben nem lépett föl. Hamid Gul, a pakisztáni titkosszolgálat korábbi vezetője azonban hamisítványnak és hazugságnak nevezte az iratokat. Az ügyben komoly kivizsgálás és számonkérés várható az amerikaiak részéről.

Bár hivatalos cáfolat még nem érkezett a dokumentumok hitelességével kapcsolatban, azonban jelenleg is vizsgálják azokat és származási helyüket. Komoly változások várhatóak az afganisztáni misszió kapcsán. Bár Obama a választásokkor ígéretett tett a teljes csapatkivonásra egyelőre még több katona érkezett az országba.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását