2024. május 2. - Zsigmond

Tornádó, teniszlabda nagyságú jég, felhőszakadás

Az ország több területén nagy károkat okozó hétvégi heves viharok után hétfő délután újabb zivatarvonal érte el először a dunántúli megyéket, majd kelet felé haladva átvonulva az országon heves zivatarokat, felhőszakadásokat, jégesőt, kisebb tornádókat is okozott. Több régióra kiadták a legmagasabb szintű, piros riasztást is.
2010. augusztus 17. kedd 04:55 - HírExtra
Az utcákat elöntötte a víz, leállt a járműforgalom

"Félelmetes volt, ilyet még nem láttunk, a fekete tölcsér pillanatok alatt ért ide, diónyi nagyságú jéggel, hatalmas felhőszakadással" - mondta az Fekete Zoltán, Mezőkövesd aljegyzője. Hozzátette: ismeretei szerint ez nem volt teljes tornádó, az alja nem ért le a földig, tudomása szerint ezt hívják szupercellának.
Fekete Zoltán közölte: azt egyelőre nem tudni, hogy a jég okozott-e károkat, de a hatalmas felhőszakadás miatt a város utcáin hömpölygött a víz, leállt a járműforgalom.

Kazincbarcikán és környékén hatalmas széllel érkezett a zivatar, és szinte néhány perc alatt besötétedett.

Sötétségbe borult Miskolc is, a várost hat óra után néhány perccel érte el a heves esőzéssel, erős széllel járó vihar. Aki tehette, gépkocsiját biztonságos helyre vitte, megteltek a mélygarázsok is. A városlakókban ugyanis még él a 2004-es hatalmas jégverés emléke, akkor autók százait verte el a tyúktojás nagyságú jég, és házak sokaságában is óriási károkat okozott.

Bódvaszilason hétfő kora este teniszlabda, tojás nagyságú jég esett. A helyiek szerint csak annak köszönhető, hogy nem lett nagyobb kár, hogy igen rövid ideig tartott, így mindössze néhány darabot szedtek össze az udvarokról.

Diósjenő: a viharos szél több ház tetejét megrongálta, fákat tört ketté

A lakók elmondása szerint a vihar 15-20 fát kicsavart és kettétört, több lakóház tetejét megbontotta, a fák villanyvezetékekre, villanyoszlopokra és autókra dőltek - mondta Szeles Péter.
Személyi sérülésről nincs tudomása a katasztrófavédelemnek - tette hozzá.

A nyugat-nógrádi faluban tomboló heves viharhoz a váci tűzoltóságot és a helyi, majd később a nógrádi önkénteseket is riasztották.

A megyei igazgatóság vezetője és mentésszervezési osztályvezetője a helyszínen tájékozódik - közölte a szóvivő.

Diósjenő polgármestere nyilatkozott

Tóth János független polgármester elmondta: a Tópart úti üdülőterület épületei károsodtak.
A tulajdonosok jelenleg a háztetőket fóliázzák, illetve megpróbálják pótolni a cserepeket - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a házak egy része lakott, de sokan még csak most szereznek tudomást a károkról, és a következő napokban tudnak Diósjenőre utazni a helyreállítás miatt.
Az üdülőrész melletti tanya kéményét ledöntötte, a melléképületek tetejét pedig megrongálta a szél - mondta.

Egy szerencsés esetről is beszámolt a falu vezetője, egy fiatal sofőrre és utasára rádőlt ugyanis egy fa, de egy mellettük lévő, szintén kidőlt fa visszafogta a fa esését, így nem történt sérülés.
Tóth János elmondta: a fákat már eltakarították a területről, de áram egyelőre nincs, az áramszolgáltató dolgozik a helyreállításon.

Mint közölte, hasonló viharkár 2008. március elsején érte a falut, akkor 35 lakóház és melléképületek rongálódtak meg a déli részen.

Pincék, garázsok teltek meg vízzel

Utcákon hömpölygött, pincéket, garázsokat öntött el a hétfői vihar során leesett nagymennyiségű eső Mezőkövesden és Mezőkeresztes környékén, Ózd Somsály nevű városrészében pedig tetőket bontott meg a viharos szél - mondta a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese.

A tűzoltósághoz és a katasztrófavédelemhez rengeteg bejelentés érkezett

A tűzoltóknak, a katasztrófavédelmi szakembereknek már rangsorolniuk kell a vonulások között, a legfontosabb az életveszély-elhárítás - mondta Szabó Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese az MTI-nek.

Hozzátette: Sajóhídvégen több ház teteje sérült meg, Tisazlúcon szintén tetőt bontott meg a vihar. Több településen a fakidőlések okoznak nehézséget, ezek eltávolításán dolgoznak.
Az MTI információi szerint Sajóhídvégen tűzfalakat is döntött a szél, illetve a vihar fát döntött egy épületre.

Füzesséry József, Szikszó polgármestere az MTI-nek elmondta: a városon hatalmas felhőszakadással vonult végig a vihar, a településen átvezető Vadász-patak az óriási mennyiségű víztől ismét megáradt, ezért néhány helyen, főleg a malomnál és a kisállomásnál homokzsákkal erősítik a gátat. A polgármester tudomása szerint az esőnek vélhetően nem lesz utánpótlása, és a víz hamar levonul.

Tarnóczi József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónod önkormányzati képviselője hétfőn este az MTI-nek elmondta: igen sok ház megrongálódott a településen a hétfő esti viharban. Van olyan ingatlan, amelynek a teteje sérült meg, van olyan, amelynek a tűzfala, jelenleg is tart a kárfelmérés, és megkezdődött a kárelhárítás. A településen fák dőltek ki, villanyvezetékek szakadtak le.

Debrecen karneváli nyitónapját elmosta az eső

Csikós Beáta pr-manager elmondta: 16 órától indult volna az augusztus 20-i Virágkarneválhoz kapcsolódó programsorozat az Egyet lép a város című táncelőadás ősbemutatójával, azonban sem ezt, sem a Kitárulnak a Tündérkert kapui című szabadtérre tervezett előadást nem rendezik meg.

A rendezvények pótlásáról később döntenek, a keddi programokat azonban rossz idő esetén is megtartják a Kölcsey Központban - tette hozzá a szervező cég illetékese.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását