2024. május 2. - Zsigmond

Horváth András az év főépítésze

Horváth András, Paks főépítésze lett idén Az év főépítésze, Jeney Lajos építészmérnök, Hajdúnánás és Mezőhegyes főépítésze pedig Főépítészi életműdíjat vehetett át csütörtökön Pakson, a XV. Országos Főépítészi Konferencián.
2010. augusztus 26. csütörtök 21:11 - HírExtra
A Pár-beszéd avagy a kreativitás ereje címet viselő konferencia központi témája a kulturális alapú városfejlesztés, amely megpróbál a kultúra alapján egy új jövőképet kialakítani a településnek, amelyben a lakók újból megtalálják a helyüket, kreativitásuk gazdálkodási tevékenységgé válik.

Mint azt Phillip Frigyes, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ez egy nagyon újszerű kérdés, amely egyaránt napirenden van a falvakban és városokban. Úgy vélekedett: a jövőre nézve kivezető utat jelenthet, ha a kultúra megfelelő módon jelen van egy településen, és az önkormányzati vezetők ezt beépítik a település jövőképébe.

A főépítészi konferencia helyszíneit, Paksot és Györkönyt a sajtótájékoztató résztvevői a kulturális alapú településfejlesztés jó példáinak nevezték, Györköny esetében a pincefalut, Paks vonatkozásában a képtár épületét hozva példának.

Phillip Frigyes, aki Vác főépítésze is egyben, úgy vélekedett: ma építészeti válság van, nincs általános stílus, az útkeresések jellemzik a szakmát. Egy-egy épület esetében a legfontosabb kérdés, hogy mennyire szervesül oda, ahova tervezték, meg kell keresni a hely szellemét - hangsúlyozta.

Az életműdíjjal kitüntetett Jeney Lajos egyebek között arról beszélt, hogy egy település építészetében nem lehet mindig demokrácia. Ezt a házigazda város, Paks polgármestere, Hajdú János is megerősítette. Mint mondta, a főépítészek feladata sokban hasonlít a városvezetőkére: sok konfliktust kell vállalni, szembeszállni sok esetben "alantas vállalkozói érdekekkel" és rossz ízlésű építtetőkkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását