2024. május 2. - Zsigmond

Megnősül az elűzött görög király fia

Feleségül vette menyasszonyát, Tatiana Blatnikot Miklós herceg, az elűzött görög király negyven éves fia szerdán Szpétsze szigetén.
2010. augusztus 26. csütörtök 16:25 - HírExtra
A pár egyszerű görögkeleti szertartás keretében mondta ki egymásnak a boldogító igent egy kis templomban, ahova mindössze harminc vendég fért be. Az ünnepségre összesen 360 nemes, számos vállalkozó és prominens személyiség volt hivatalos.

A médiumok által az évtized görög esküvőjének nevezett esemény harminchat éve, a monarchia eltörlése óta az első nemesi menyegző az országban. A válságos időkre tekintettel a pár nem tervezett túlzottan hivalkodó esküvőt.

A selyem menyasszonyi ruhába öltözött Blatnik lovaskocsin, Miklós herceg pedig hagyományos halászhajón érkezett a szertartás helyszínére. Az ezt követő oldott hangulatú fogadáson és vacsorán tradicionális görög zene szólt.

Az eseményen több uralkodócsalád is képviseltette magát. A szigetre látogatott Zsófia spanyol királyné, II. Margit dán királynő, Fülöp spanyol trónörökös feleségével, Letícia hercegnővel, Elena és Krisztina spanyol hercegnők, Haakon norvég trónörökös és Frigyes dán koronaherceg. Viktória svéd koronahercegnő férje, Daniel és húga, Madeleine társaságában szintén tiszteletét tette az esküvőn.

A holland királyi házat Vilmos-Sándor trónörökös és felesége, Maxima képviselte.
A kis templom előtt az éppen a szigeten tartózkodó turisták svéd, norvég és dán zászlókat lengetve üdvözölték az ifjú párt.

Miklós herceg a harmadik gyermeke II. Konstantin görög királynak, akit 1974-ben népszavazással fosztottak meg trónjától. Anyja Annamária volt királyné, II. Margit dán királynő húga.

A monarchia intézménye a hatvanas években vált igen népszerűtlenné a görög nép körében, különösen azután, hogy a király támogatta a katonai diktatúrát. Konstantin később belátta hibáját, de akkor már száműzetésbe kényszerült, és nem tudta megmenteni a királyságot, amelyet végül népszavazás útján töröltek el 1974-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását