2024. május 2. - Zsigmond

1800 embert érintett a Szabadság-téren talált bomba

Mintegy 1800 embert érintett, hogy épületeket kellett kiüríteni a budapesti Szabadság téren talált bomba miatt hétfőn - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
2010. augusztus 30. hétfő 17:27 - HírExtra
Mivel a bombát egy gázcsővezeték mellett találták, tűzoltók is biztosították a helyszínt - írta az OKF. A gázszolgáltatót is kihívták a vezeték kiszakaszolása miatt, ez azonban nem volt megoldható.
A környéken a lezárást fél négy körül feloldották, a lakók pedig visszaköltözhettek otthonukba.

Az OKF korábbi tájékoztatása szerint délelőtt 11 óra körül találtak bombát egy Szabadság téri építkezésen. A környéken "lakosságvédelmi okokból" ki kellett üríteni három lakóépületet, egy bankot és az amerikai nagykövetséget is.

Később az amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Bradley Hurst is megerősítette a kiürítést, és elmondta, hogy a nagykövetség épülete a nap hátralévő részében zárva lesz, az ott dolgozókat már haza is küldték. Hozzátette, hogy terveik szerint kedden újra megnyitják a nagykövetséget.

A V. kerületi önkormányzat úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szabadság téri építkezésen közműcsere-munkálatok közben találták a második világháborús bombát.

A belvárosi önkormányzat mintegy ötven lakónak, akit a kitelepítés érintett, átmeneti elhelyezést biztosított a Kossuth téri házasságkötő-teremben.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese délután az MTI-nek elmondta: tűzszerészeik a bomba gyújtószerkezetét kiszerelték, és egy központi gyűjtőhelyre szállították.

Hozzátette: a Szabadság tér 13. szám alatt talált bombáról a rendőrök értesítették a HM tűzszerészeit. A környéket hatszáz méter sugarú körben lezárták és kiürítették. A sajtóügyeletes elmondása szerint az építkezésen egy szovjet típusú ötven kilós légi romboló bombát találtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását