2024. május 5. - Györgyi

Csaknem háromezer éves arany kincslelet Kentben

Felbecsülhetetlen értékű, csaknem háromezer éves arany karperecek kerültek napvilágra a Kent grófságbeli Thanet-szigeten leletmentő feltárások során.
2010. szeptember 6. hétfő 17:29 - HírExtra
Simon Mason, Kent grófság vezető régészeti felügyelője a Ramsgate és Sandwich között épülő autóúthoz kapcsolódó feltárásokat az idei év legnagyobb szabású brit archeológiai ásatásainak nevezte. A feltárásokban 150 régész, valamint 91 önkéntes segítő vesz részt, munkájuknak köszönhetően eddig tízezer lelet került elő - olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com) régészeti hírportálon.

Feltártak prehistorikus síremlékeket, vaskori építményeket, ahogy napvilágra kerültek egy római kori falu maradványai is.

Mason becslése szerint a két karkötő Kr.e. 700 táján készült. A régész feltételezése szerint gyermekékszerekről lehet szó, amelyeket egymásba kapcsolva, áldozati ajándékként temethettek a földbe.

Bizonyos jelekből a szakemberek arra következtetnek, hogy a közelben egy bronzkori falunak is kell lennie. A helyszínen öt, azonos korú bronz leletegyüttest is találtak.

"Igazi értéke abban rejlik, hogy e leletek által apránként összerakhatjuk a térség történelmét" - emelte ki Mason.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását