2024. május 5. - Györgyi

Bronzkori "fautat" tártak fel

Bronzkori, tölgyfalécekből ácsolt utat tártak fel az írországi Tipperary-grófságban.
2010. szeptember 8. szerda 09:02 - HírExtra
A háromszáz méter hosszú és négy méter széles utat tölgyfagerendákra és kavicságyra fektetett pallók alkotják. A tölgyfalécekbe csaplyukakat fúrtak, ezek segítségével erősítették egymáshoz az út elemeit - olvasható a The Irish Times (http://www.irishtimes.com) honlapján.

Jane Whitaker ásatásvezető régész szerint az építmény, amely a modernkori autóúttal párhuzamosan húzódik, bronzkori úthálózat része lehetett.

A faanyag dendrokronológiai vizsgálata során a kutatók megállapították, hogy a tölgyeket Kr.e. 986-ban vágták ki, mégpedig valamilyen távolabbi vidéken.

"Az út megépítése jelentős mennyiségű faanyagot, fizikai munkát és szervezést igényelt" - jegyezte meg Jane Whitaker, hozzátéve, hogy nem ismert, miért is volt szükség rá, valószínűleg egy mocsáron vezethetett át. Bár az út elég széles volt a szekerek számára, sem pata-, sem keréknyom nem látszik a fán.

Dan Young régész-ökológus szerint a faminták elemzése révén megismerhető, hogy milyenek voltak a környezeti feltételek."Az egyik általunk vizsgált feltételezés, hogy az utat a klímaváltozásra válaszul építették meg" - fogalmazott Dan Young.

A dendrokronológia a fatörzsek évgyűrűinek vizsgálatán alapuló geológiai és régészeti kormeghatározási módszer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását