2024. április 28. - Valéria
Keresztes Ildikó kerüli a rivaldafényt, mégis népszerű. Tavasszal jelent meg legújabb CD-je, ősztől pedig az X-Faktor mentoraként látható. A tehetségkutatóról és a sikerekről kérdeztük az énekesnőt.
2010. szeptember 19. vasárnap 08:59 - Kancsár Edina
Hatalmas siker övezi az X-Faktort. Milyen érzés részt venni ebben az „őrületben”?

Huszonöt éve a pályán
Az X-Faktor mentora 25 éve van a zenei pályán, ez alkalomból az énekesnőt régi kollégái és barátai is felköszöntötték az évfordulón. A bulin számtalan meglepetéssel halmozták el az X-Faktor mentorát, többek között azzal az aranylemezzel, amit legújabb albumáért kapott. Ildikó a meghatottságtól percekig nem tudott megszólalni. Végül Geszti Péter, Malek Miklós és Nagy Feró egy rögtönzött előadással nevettette meg az énekesnőt. A barátok és pályatársak mellett ott volt az az ember is, aki 23 éve Ildikó mellett áll, nem csak zenészként, hanem társként is: Kicska László, az Edda basszusgitárosa. /rtlklub.hu/
Nagyon jó érzés, hiszen a sikert megélni mindig jó dolog. Mint ahogy minden premier vagy koncert előtt, az X-Faktor kapcsán is izgultam, hogy milyen lesz a fogadtatása, de szerencsére szeretik az emberek. Nyilván ez nem csak az én érdemem, azonban minden tőlem telhetőt megtettem ennek érdekében és ez a többiekről is elmondható. Benne volt a pakliban, hogy pozitív lesz a műsor fogadtatása, de azért jó, hogy ez már be is bizonyosodott.

Előtte is ismert, illetve elismert személyiség voltál. Változott a műsor óta valami a hétköznapjaidban: sokan megszólítanak például az utcán?

Igen, egyértelműen nagyobb a felém irányuló figyelem. Korábban mindig azon igyekeztem, hogy ne kerüljek a figyelem központjába mindenféle hülyeséggel. Emiatt eddig egy válogatottabb közönség ismert, de a műsor óta nyilván sokkal többen tudják, hogy ki vagyok. Lépten-nyomon kapom a pozitív visszajelzéseket, ami nagyon nagy örömmel tölt el. Eddig nem is figyeltem fel ezekre, mivel a magánéletemben eléggé szemérmes vagyok. Tudom, hogy ez érdekes, hiszen egy exibicionista szakmában dolgozom, de a normál életben én szeretek inkább elbújni. Ezért nem is öltözködöm a hétköznapokon kihívóan. Most, hogy már minden héten a tévében vagyok, ez a rejtőzködés lehetetlenné vált, hiszen sokkal többen felismernek és egyben ki is mutatják felém a tetszésüket, szeretetüket. Persze ez nagyon jó érzés, de azért egy kicsit még furcsa.

Milyen érzés egyetlen nőnek lenni a zsűriben?

Először, amikor megtudtam, hogy egyedül én leszek nő a zsűriben, nem örültem annyira. Úgy gondoltam, hogy jó lenne, ha lenne egy sorstársam, akivel majd meg tudom beszélni a dolgokat. De később rájöttem, hogy nincsenek véletlenek és ez pont így van jól.

Mi a véleményed az eddigi jelentkezőkről?

Számomra nagyon meglepő, hogy ennyi tehetséges énekes van. Szinte minden évben van valami tehetségkutató és az ember azt gondolná, hogy el kell telnie valamennyi időnek, ahhoz, hogy „újratermelődjenek” a tehetségek… De úgy látszik mégsem, hiszen láthatjuk, hogy rengeteg jó énekes van! De ez nem azt jelenti, hogy az összesből elismert sztár lesz. Ez egy lutri, de majd az élet úgyis eldönti a későbbi sorsukat. Azonban ami biztos, amennyi csiszolatlan gyémántot hallottam, az nagyon meglepő, sőt némelyik lenyűgöző volt.

Volt néhány kimagasló tehetség, akikért már most többezren rajonganak. Milyen tanácsokkal látnád el őket a korán jött népszerűség kapcsán?

Próbálok a szakmai tanácsokon kívül pszihésen is segíteni nekik, de hogy ezt mennyire  fogadják meg, azt én nem tudhatom. A többség elég fiatal, sokuknak még kialakult személyisége sincs. De az idősebbeknél is gondot okozhat a hirtelen jött népszerűség. Ilyen rövid idő alatt képtelenség ezt rendesen feldolgozni. Próbálok segíteni mindenkinek, de nem könnyű, hiszen én nem így éltem meg a sikert, emiatt igazán tapasztalatom sincs benne. Nekem mindenhez volt időm hozzászokni és beletanulni, így az élet lassan és fokozatosan készített fel a sikerre. Képtelenség mindenre felkészíteni a versenyzőket. Menet közben úgyis beletanulnak majd a szakmába.

Melyek voltak az eddigi válogatók során a legjobb és a legviccesebb pillanatok számodra?

Sosem szeretek legeket kiemelni, mert nem tudnék egy konkrétat mondani. Azok mind lenyűgöző pillanatok voltak, amikor egy-egy kezdő énekes érzelmeket tudott kiváltani belőlem. És persze volt rengeteg vicces helyzet is, amikor szanaszét röhögtük magunkat. De olyan is előfordult, hogy valaki nagyon viccesnek tűnt az elején, viszont a produkció közben arra lettünk figyelmesek, hogy amellett, hogy szórakoztató az illető, közben jó is amit csinál. Nagyon komplex élményeket kaptam az eddigi válogatókon.

Melyek az igazi nehézségei a zsűrizésnek?

Talán az a legnehezebb az egészben, hogy a középmezsgyén mozgó emberek sorsáról is dönteni kell. Ilyenek például, akik a színház vagy a vendéglátóipar oldaláról jöttek és tisztán hallható, hogy már nem kezdők, de mégsem hiszel bennük. Szakmailag hiába jók, mégis hiányzik belőlük az a szikra, amitől igazán sikeressé válhatnának. Az ilyen emberekre szoktam azt mondani, hogy jó szakmunkások. Aki abszolút alkalmatlan a pályára, annak könnyű megmondani, hogy nem jó… Aki nagyon ügyes, azzal vidáman megosztja az ember a véleményét… De ez a középkategória nagyon nehezen kezelhető, éppen azért mert nem  tudjuk megindokolni, hogy miért nem jók igazán.

Jut időd a műsor mellett a fellépéseidre: családra, egyéb teendőidre?

Korábban is annyit dolgoztam, hogy azt sem tudtam, hogyan osszam be az időmet. Sajnos a családra és a barátokra jut jelenleg a legkevesebb időm. Nyár eleje óta tervezzük, hogy a barátainkkal összejövünk, de egyszer sem sikerült. Párom is rengeteget játszott az Eddával, nekem ott voltak a fellépéseim, a színház és a válogatók, szóval egyszerűen nem tudtunk időt szakítani az összejövetelekre.

Imádom ezt a pörgést, de néha eljön egy pont, amikor már nagyon sok. Ilyenkor átesek a ló túloldalára és egy ideig nem akarok szerepelni... Most pont itt tartok. Egész nyáron nem tudtam pihenni, de jövő hétre tervezünk egy öt napos horvátországi nyaralást, ami után valószínűleg feltöltődök egy kicsit. Most azon imádkozom, hogy jó időnk legyen. Tavaly is ilyenkor nyaraltunk és akkor fantasztikus időnk volt és nagyon jól éreztük magunkat. A mostani utazással kapcsolatban is ebben bízunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását