2024. május 5. - Györgyi

Római kori "sztráda" került felszínre

Római kori "gyorsforgalmi" utat és erődöt tárnak fel a Bolgár Nemzeti Múzeum régészei a Balkán-hegységben, Trojan várostól 12 kilométerre északra.
2010. szeptember 22. szerda 08:40 - HírExtra
Szosztra megépítését az erődben talált felirat tanúsága szerint Antoninus Pius császár rendelte el Kr.u. 147-ben, s valószínűleg "postakocsi-állomásként" működött az ókori hadiút mentén. A régészek feltárták a Szosztra-erőd legkorábbi, 2 méter vastagságú kőfalát, amelyet a Kr.u. II. században itt állomásozó ezerfős katonai egység (cohors) katonái emeltek. Megtalálták az erődöt körülvevő árkot, amely 2 méter mély és 5 méter széles - olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

A hatalmas kőlapokkal kikövezett római út 7 méter széles, a Bulgária területén valaha feltárt római utak közül ez maradt fenn a legjobb állapotban. A bolgár régészek az ókor "gyorsforgalmi" útjának nevezték el.

A Balkán-hegységen keresztül vezető hadiút az Ulpia Oescus Duna-parti római várost kötötte össze Philippopolis-szal (mai Plovdivval). Az út kulcsfontosságú a Kr.u. IV. században a Római Birodalom számára, mivel a balkáni területeit a Dunától északra fekvő provinciáival kötötte össze. Itt épült meg Nagy Konstantin római császár utasítására az ókori idők legnagyobb hídja, amely 2,5 kilométer hosszú és 6 méter széles volt, s Kr.u. 328 és 355 között létezett. A következő híd a Duna alsó szakaszán majd 1600 évvel később, 1954-ben épült meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását