2024. április 29. - Péter

Bizalmi szavazást kér Berlusconi

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerdán bizalmi szavazást kér a parlamentben - mondta Elio Vito, a parlamenti kapcsolatok minisztere.
2010. szeptember 29. szerda 07:11 - HírExtra
Vito a Szabadság Népe Párt (PdL) vezetői üléséről távozva nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Az olasz média korábban úgy gondolta, Berlusconi nem kockáztatja meg a bizalmi szavazást, amely sikertelenség esetén automatikusan kormánya végét jelentheti. Paolo Bonaiuti, a miniszterelnök szóvivője is megerősítette ezeket az információkat, és bejelentette, hogy szerda reggel összehívják a minisztertanácsot, amelynek rá kell majd bólintania Berlusconi döntésére.

A kormányfő augusztusban kijelentette: bizalmi szavazást kér majd, hogy ellenőrizze parlamenti többségének szilárdságát. Berlusconi támogatottsága július végén vált kétségessé, amikor Gianfranco Finit - a PdL másik alapítóját és házelnököt - kizárták a pártból, és ő magával vitt néhány embert.

A két politikus közti ellentétek áprilisban éleződtek ki, amikor Fini a PdL kongresszusán azzal vádolta meg Berlusconit, hogy elfojtja a belső vitákat, és túl nagy hatalmat ad át a koalíciós partner Északi Ligának. Vitájuk nyár közepére annyira elmérgesedett, hogy Berlusconi nyíltan közölte: nem hajlandó békülni Finivel. Az akkor még több mint kétharmados többséggel bíró Szabadság Népe Párt vezetősége kimondta Fini összeférhetetlenségét a PdL alapelveivel. A házelnök erre válaszul útjára indította a Szabadság Olaszországért (FLI) frakciót, amely vele együtt 35 főt számol, és ezzel Berlusconi elvesztette többségét az alsóházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását