2024. április 28. - Valéria

Belgium: nem növelik a terrorfenyegetettség szintjét

Belgiumban az amerikai figyelmeztetés nyomán sem emelik a terrorfenyegetettség riasztási szintjét, amely a négy fokozatú skálán jelenleg kettes fokozatú - közölte a brüsszeli belügyminisztérium.
2010. október 3. vasárnap 21:05 - HírExtra
A belga belügyi válságközpont még az amerikai figyelmeztetés közzététele előtt elemezte a Washingtonból érkezett, illetve a rendelkezésre álló egyéb értesüléseket, és úgy foglalt állást, hogy nem indokolt a riasztási szint emelése - mondta Peter Mertens, a központ szóvivője. Brüsszelben hétfőtől európai-ázsiai csúcstalálkozót tartanak, több tucat állam-, illetve kormányfő részvételével. Emiatt életbe léptették a szokásos biztonsági pótintézkedéseket, amelyek azonban nem állnak összefüggésben az amerikai figyelmeztetéssel.

Az amerikai kormányzati felhívás arra inti az Európában élő és a kontinensre utazó amerikai állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek a személyes biztonságukat illetően.

"A jelenlegi információk valószínűsítik, hogy az al-Kaida és a hozzá kapcsolódó szervezetek továbbra is terrortámadásokat terveznek. Az európai kormányok óvintézkedéseket tettek a terrortámadások ellen, és néhányan közülük nyíltan szóltak a megnövekedett fenyegetettségről" - áll az amerikai külügyi közleményben, amely szerint a terroristák tömegközlekedési eszközöket, "turisztikai infrastruktúrát" is megtámadhatnak.

Az Európai Bizottság szintén tájékoztatást kapott az Egyesült Államoktól.

"Kapcsolatban vagyunk az amerikai partnerekkel, és figyelemmel kísérjük a helyzetet" - közölte Michele Cercone, az uniós végrehajtó testület belügyi biztosának, Cecilia Malmströmnek a szóvivője. Brüsszeli értesülés szerint Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter telefonon előzetesen tájékoztatta Malmströmöt az amerikai külügyminisztériumi figyelmeztetésről. Malmström további, részletesebb tájékoztatást kért az amerikaiaktól.

Az EU-tagországok belügyminiszterei csütörtökön Luxembourgban tanácskoznak egymással, és ott megvitatják, milyen európai lépésekre van szükség - közölte Margaux Donckier, az EU soros elnökségét ellátó Belgium belügyminisztériumának szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását