2024. április 27. - Zita

Vatikánnak nem tetszik Izrael

A Vatikánban ülésező különleges közel-keleti püspöki szinódus felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, kérve, hogy vessen véget a "különböző arab területek" izraeli megszállásának, érvényt szerezve az ENSZ idevágó határozatainak.
2010. október 23. szombat 16:13 - HírExtra
Az október 10-e és 24-e között, XVI. Benedek pápa részvételével zajló szinódus püspökei és pátriárkái, akik többségükben a Közel-Keletről érkeztek, szombaton közzétett záróüzenetükben egyebek között azt kérték a nemzetközi közösségtől és "különösképpen az ENSZ-től", hogy komolyan dolgozzon "egy igazságos és végleges béke" megteremtésén a térségben.

A dokumentum szerint "a palesztin népnek joga van független és szabad hazára, ahol méltóságban és biztonságban élhet", Izraelnek pedig "joga van élvezni a békét és a biztonságot nemzetközileg elismert határai között".

"Jeruzsálem szent városának igazságos státust kell elnyernie, amely tiszteletben tartja különleges jellegét, szent mivoltát és vallási örökségét mindhárom nagy vallás, zsidók, keresztények és muzulmánok számára" - hangsúlyozzák a püspökök, akik egyúttal reményüket fejezték ki, hogy "a kétállami megoldás megvalósul, és nem marad puszta álom".

A közel-keleti püspökök, akik több ízben kinyilvánították, hogy "az iraki háború fő áldozatai a keresztények", szombati nyilatkozatukban annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy az izraeli-palesztin konfliktus lezárása lehetővé teszi azt is, hogy felszámolják az Irakban zajló gyilkos háború következményeit, és helyreállítsák az állampolgárok védelmét garantáló biztonságot.

Az arab nyelvű nyilatkozatban a közel-keleti főpapok elítéltek mindenféle erőszakot, terrorizmust, vallási szélsőségességet, valamint a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a keresztényellenesség és az iszlámgyűlölet minden formáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását