2024. május 6. - Ivett, Frida

Hogyan tanulmányozzák az éghajlatváltozást?

Huszonkétmillió éves növényi és állati fosszíliákat tártak fel Etiópiában Addisz-Abebától 150 kilométerre észak-keletre, egy ősi tó üledékéből.
2010. október 25. hétfő 22:03 - HírExtra
Bár nem ezek a kétéltűek, halak és emlősök kövületei a legidősebb fosszíliák, amelyeket Afrikában találtak, Mulugeta Feszeha, az Addisz-abebai Egyetem geológusa, az expedíció vezetője szerint mégis jelentős felfedezésről van szó, hiszen általa teljessé válik egy 30 millió éves időszak klimatikus változásairól kirajzolódó kép - olvasható a Voice of America (http://www.voanews.com) honlapján.

"Egyedülálló geológiai lelet, amely hozzájárul az őskori éghajlat és ökorendszerek rekonstrukciójához. Ahhoz, hogy éghajlatváltozási modellt dolgozzunk ki, szükségünk van 28 millió, 25 millió, 20 millió, 10 millió éves adatokra, ahogy jelenkoriakra is. A 22 millió éves fosszíliák teljessé teszik a képet" - magyarázta Feszeha.

Hozzátette: húsz-harmincmillió évvel ezelőtt még nem voltak emberek, így összehasonlítva a szén-dioxid akkori légköri koncentrációját a maival megérthetjük, hogy milyen befolyással volt és van az emberi tevékenység az éghajlatra.

"A légköri szén-dioxid-koncentrációkat összevetve megállapítható, hogy valóban a globális felmelegedés időszakában vagyunk-e" - hangsúlyozta a kutató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását