2018. június 18. - Arnold, Levente

Segítség a petefészekrákos nőknek

Akár négyszer több petefészekrákos nőnél lehet hatásos egy gyógyszertípus, mint azt eddig hitték - idézte hétfőn brit kutatók megállapítását a The Telegraph című brit napilap (www.telegraph.co.uk/health).
2010. november 8. hétfő 11:50 - HírExtra
Eddig úgy vélték a szakemberek, hogy PARP-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek csak azoknál a petefészek-daganatos nőknél alkalmazhatók hatékonyan, akik a BRCA gén hibás változatát hordozzák. Ez az összes ilyen eset mintegy 15 százalékát teszi ki.

Egy most kidolgozott új teszt azonban azt igazolta, hogy a petefészekrákos nők 60 százalékánál eredményes lehet a szer használata.

A petefészekrákkal diagnosztizált nők túlélési aránya rossz, mégpedig alapvetően azért, mert sokszor túl későn diagnosztizálják a daganatot. Pillanatnyilag nincs engedélyezett PARP-gátló a petefészekrákos páciensek kezelésére. A klinikai kipróbálások korai szakaszában van néhány ilyen hatóanyag, például az olaparib nevű, a szerek eddigi eredményei bíztatóak.

Az újonnan kidolgozott teszt akár 100 százalékos biztonsággal azonosítja, mely esetekben hatékony a petefészek rákja ellen a daganatellenes gyógyszerek ezen csoportja.

A kutatások eddigi eredményeit hétfőn ismerteti a brit rákkutatási intézet konferenciáján Liverpoolban Asima Mukhopadhyay, a gatesheadi onkológiai központ munkatársa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását