2024. április 26. - Ervin

Kína nyomás alatt tartja az aktivistákat

Mo Sao-ping, az idei Nobel-békedíjashoz, a bebörtönzött kínai ellenzékihez, Liu Hsziao-póhoz közel álló ügyvéd kedden azt állította: nem engedték meg neki, hogy elhagyja Kínát.
2010. november 9. kedd 09:38 - HírExtra
Mo elmondta, hogy azért fordították vissza a repülőtéri ellenőrzőállomásról, mert utazásával "kárt okozhatott volna a nemzeti érdeknek". A férfi Londonba szeretett volna menni, hogy részt vegyen egy nemzetközi ügyvédi konferencián.

Peking megpróbálja megakadályozni, hogy Liu barátai segítségével átvehesse a kitüntetést az oslói díjátadón decemberben. Mo úgy gondolja: a kínai hatóságok esetében is attól féltek, hogy Oslóba ment volna, és ezért akadályozták meg útját.

Peking Liu kitüntetése óta fokozott nyomás alatt tartja a kínai emberjogi aktivistákat. A Kína északkeleti részén fogva tartott értelmiségi az első kínai állampolgár, aki Nobel-békedíjat kapott. A kínai hatóságok szerint a Nobel Bizottság döntésével a "bűnözést bátorítja".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását