2024. április 28. - Valéria

USA ígéretet tett az ENSZ-nek

Washington megígérte, hogy megszünteti a faji megkülönböztetést és tisztességesen bánik a rabokkal a börtönökben az Egyesült Államokban és külföldön, összhangban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa korábbi ajánlásaival.
2010. november 9. kedd 19:23 - HírExtra
Az amerikai küldöttség arra a 228 ajánlásra válaszolt, amelyet egy ENSZ-tanácskozás résztvevői terjesztettek elő a múlt pénteken Genfben. A delegáció közölte: az Obama-kormányzat azon van, hogy bezárja a guantánamói börtöntábort, és megtiltsa a kínzást. Ezzel párhuzamosan az amerikaiak elutasították az egyes amerikai bírósági ügyekre vonatkozó javaslatokat, többek között azt a havannai indítványt, hogy engedjenek szabadon öt, kémkedésért elítélt kubait.

Harold Hongju Koh, az amerikai külügyminisztérium jogi tanácsadója hangoztatta, nagy munka vár rájuk. A szakértő ugyanakkor védelmébe vette azokat az eredményeket, amelyeket az emberi jogok területén az Egyesült Államokban elértek. Hangoztatta, hogy elkötelezettek azok kiterjesztésére, valamint a párbeszéd folytatására. Közölte: az Obama-kormányzat hivatalos válaszát a tanács jövő márciusi ülésén nyújtja be azt követően, hogy az illetékes amerikai ügynökségek teljes mértékben áttekintik az ajánlásokat.

A négy éve alakult Emberi Jogi Tanács időről időre felülvizsgálja az emberi jogok helyzetét mind a 192 ENSZ-tagállamban. Az Egyesült Államok most először került sorra ebben az értékelésben, a pénteki genfi ülésen a testület tagállamai kifejthették véleményüket a témában. Washington tavaly csatlakozott a tanácshoz, véget vetve annak a bojkottnak, amit a George Bush vezette előző kormányzat hirdetett meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását