2024. április 30. - Katalin, Kitti

Már folyamatban vannak a meghallgatások

Eisenstadt (Kismarton) után a héten Bayreuthban is tartottak meghallgatásokat Liszt Ferenc fiatalkori operája, a Don Sache avagy szerelem kastélya szerepeire. A Liszt-év keretében, magyar-szlovák-német koprodukcióban készülő előadáshoz a szervezők decemberre Berlinbe újabb meghallgatást tűznek ki.
2010. november 11. csütörtök 17:48 - HírExtra
A Don Sanche előadásainak előkészítésére külön csapat alakult, amelynek munkájában részt vesz Katharina Wagner, a Bayreuthi Ünnepi Játékok társintendánsa is, jelezve, hogy Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját a Zöld Dombon is kiemelkedő eseménynek tartják - számolt be az MTI-nek Bátor Tamás, a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója.

Az operát először júniusban a miskolci fesztiválon mutatják be Julia Glass rendezésében, aki Katharina Wagner közeli munkatársa. Katharina Wagner a számára is fontos Liszt-mű színrevitelét csak felügyelni tudja, mert abban az időszakban A nürnbergi mesterdalnokok című Wagner-darab 2011-es felújító próbáit vezeti.

Bátor Tamás elmondta, hogy a másik társintendáns, Eva Wagner-Pasquier fia, Antoine is szóba került rendezőként, ám a koncepciója nem készült el olyan határidőre, hogy biztonsággal megvalósítható legyen.

A Don Sanche premierjét 2011. június 11-én tartják Miskolcon, majd azt követően július 7-8-án Bayreuthban, 2011 szeptember elején pedig Kassán adják elő.

A produkcióban közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Kassai Állami Színház énekkara és a meghallgatásokon kiválasztott nemzetközi énekesgárda. A rendezőasszisztens Georg Schütky, a kosztüm és jelmeztervező Friederike Messe, a zenei vezető pedig Bayreuth város kulturális tanácsosa, a helyi konzervatórium vezetője Nicolaus Richter.

A recitatívók átdolgozására Gerhard Krammer osztrák zenetudós kapott megbízást, az ő feladata, hogy a szöveg a mai hallgató számára is élvezhető legyen. Az együttműködés koordinálását a Liszt-év programjainak magyar főszervezője, a Hungarofest végzi.

Liszt Ferencet 1823-24-ben Párizsban mint újjászületett Mozartot ünnepelték. Sikerei láttán Paër arra biztatta tanítványát, hogy komponáljon operát. A 13 éves Liszt egy francia librettóra komponált zenét. Az egyfelvonásos opera címe Don Sanche ou Le Chateau d’amour (Don Sanche avagy a szerelem kastélya). Az ősbemutató 1825. október 17-én volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását