2024. április 29. - Péter

MSZP: a férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év munka után

Az MSZP támogatja a kormány azon döntését, hogy nyugdíjba vonulhat minden, 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő, de azt javasolja, teremtsék meg ezt a lehetőséget a férfiak számára is.
2010. november 11. csütörtök 15:43 - HírExtra
Török Zsolt, az MSZP szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: kíváncsi rá, hogy ez a bejelentés kommunikációs trükk-e, ugyanis a "nemzeti átverés kormánya" csak munkaviszonyról beszél, szolgálati viszonyról nem. Utóbbiba viszont beleszámít a szakképzési idő és a felsőoktatásban eltöltött bizonyos időszak is.

A kormány által bejelentett duális szakképzési rendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta: ennek alapjait az korábbi MSZP-kormány rakta le azzal a céllal, hogy kiegyensúlyozza a gyakorlati és az elméleti képzés arányát.

Véleménye szerint, ha az a cél, hogy a szakmunka visszanyerje a becsületét, akkor megfelelő szintű minimálbér-emelésre van szükség és - a foglalkoztatás bővítése érdekében - járulékcsökkentésre.

Szavai szerint az is fontos lenne, hogy a kormányzat ne rabolja ki az alkalmazottakat, ne vegye el a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat és ne sarcolja meg őket járulékemeléssel.
A szóvivő emlékeztetett arra: eközben nőtt a miniszterek, államtitkárok száma, akik az új adórendszernek köszönhetően jövőre többet keresnek majd és van pénz arra is, hogy őket luxusautókkal és telefonokkal lássák el.

Felidézte: az MSZP nyugdíjvédelmi népszavazást kezdeményezett és november 27-én nagyrendezvényt tart a kormány eddigi tevékenysége miatt.

A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be: a kormány úgy döntött, 2011-től kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. A munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak, de a képzési idő nem.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy várhatóan 2012-ben vezetik be Magyarországon a duális szakképzést, de kísérleti jelleggel már 2011 szeptemberétől élhet a német szakképzési rendszer.

A duális képzés lényege - magyarázta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, hogy három év lesz a szakképzés ideje, és már az első évben - akkor még tanműhelyben - nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. A változtatás célja, hogy a piacképes tudást szerezzenek a diákok a szakmunkásképzőkben és "visszaállítsák a kétkezi munka becsületét".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tóth Mária
2010. november 11. 17:41
"MSZP: a férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év munka után"
És erre miért most jött rá, 8 év kormányzás nem volt elég? azalatt mit is csináltak????
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását