2024. május 4. - Mónika, Flórián

Őrületes kincsek a nemzeti bank páncélszekrényében

Kétszáz antik műtárgy, köztük egy faragott kar és görög-római istenségeket megörökítő márvány fejek kerültek elő az egyiptomi nemzeti bank páncélterméből.
2010. november 28. vasárnap 15:27 - HírExtra
Az ókori örökséget még a héten átszállították az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácshoz (SCA) - közölte Faruk Hoszni kulturális miniszter. Az újonnan felfedezett műkincsek valószínűleg a késő 19. és 20. század folyamán Egyiptomban letelepedett külföldiek tulajdonát képezték.

Az antik tárgyakért rajongó műgyűjtők a bank páncéltermében, dobozokba csomagolva tárolták értékes gyűjteményeiket - mondta Tarek Amer, az intézmény vezetője. A 20. század eleje óta azonban senki nem érdeklődött a dobozok iránt, így azok a bank felügyelete alatt maradtak, egészen addig, amíg a végrehajtó bizottság úgy nem döntött, hogy felajánlja őket az SCA számára - számolt be az msnbc.com internetes oldal.

A kincsek között ókori egyiptomi és görög-római istenségek, többek között Hórusz, Hathor és Ptah mészkőből faragott feje, római terrakotta szobrok, valamint az iszlám és a modern korból származó pénzérmék sorakoznak - mondta Zahi Havássz, az SCA főtitkára. Két régészeti és jogi bizottság vizsgálta meg a tárgyakat és elismerte azok eredetiségét. A kincsek jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban vannak, ahol alapos helyreállítás munkálatok és dokumentálás vár rájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását