2024. április 29. - Péter

Fókuszban a szelektív hulladékgyűjtés

Az elektronikai hulladék szelektív gyűjtésének népszerűsítésére egyhetes lakossági kampányt indít december 13-án az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.
2010. december 11. szombat 07:30 - HírExtra
Magyarországon évente mintegy 120 ezer tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, ebből országos szinten körülbelül 40 ezer tonnát gyűjtenek vissza. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord ezen belül mintegy 30 ezer tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint - olvasható a szervezet közleményében.

A kampány keretében hétfőtől öt napon át feltűnő figurák járják majd Budapest belvárosát, akik nemcsak felhívják a járókelők figyelmét az e-hulladék helyes kezelésére, hanem meg is ajándékozzák az érdeklődőket egy Jekko nevű gyűjtőedénnyel. A praktikus eszköz segítségével már otthon külön gyűjtheti mindenki az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket.

December 16-án e-hulladék szakmai napot tartanak Budapesten a téma legnagyobb hazai szakértőinek részvételével: mások között Nagy Andor, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Tóth Zoltán, az Electro-Coord ügyvezető igazgatója beszélget majd az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának hazai körülményeiről.

A közleményben emlékeztetnek rá, hogy Magyarországon ma már több mint 5500 gyűjtőponton lehet térítésmentesen leadni a feleslegessé vált elektromos eszközöket. Az e-hulladék kereskedelmi egységekben (szuper- és hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban egyaránt leadható. Utóbbiból az országban jelenleg mintegy 130 áll a lakosság rendelkezésére, ezek többségéből az Electro-Coord gyűjti be az e-hulladékot.

A hulladékból kinyert közel 26 ezer tonna másodlagos nyersanyagot - a begyűjtött e-hulladék 80-85 százaléka újrahasznosítható - visszaforgatják az ipari termelés körforgásába. Az e-hulladékok hasznosítása során jelentős energia takarítható meg, mivel az új termékek előállításához kevesebb technológiai lépés szükséges.

A komolyabb fémtartalommal rendelkező elektromos és elektronikai eszközök rendszerint a vas- és színesfém-felvásárló telepekre kerülnek vagy lomtalanításkor szabadulnak meg tőlük. A szelektív elektronikai hulladékgyűjtés azért is bír nagy jelentőséggel, mert az ezekben az eszközökben rejlő, a környezetre fokozottan veszélyes anyagokat a feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani - hívja fel a figyelmet közleményében az Electro-Coord.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását