2024. május 3. - Tímea, Irma

Földszerű bolygót vizsgálnak

A Földhöz hasonló méretű, de magas hőmérséklete miatt lakhatatlan bolygót azonosított a Naprendszeren kívül az amerikai űrhajózási hivatal (NASA).
2011. január 11. kedd 20:58 - HírExtra
A Földnél mintegy 1,4-szer nagyobb és 4,6-szor nagyobb tömegű bolygó sziklás felszínének nappali hőmérséklete a becslések szerint meghaladja az 1370 Celsius-fokot, ami elég meleg ahhoz, hogy megolvassza a vasat - mondta Natalie Batalha, a NASA szakértője. Hangsúlyozta, hogy a bolygó egyértelműen kívül esik az emberiség által lakhatónak nevezett zónán. Mint magyarázta, ilyen hőmérséklet mellett nem fejlődhet ki a szénalapú élet, és a DNS-t és RNS-t tartalmazó molekulák sem lennének stabilak ilyen szélsőséges környezetben.

Az űrkutatási hivatal Kepler nevű űrteleszkópja által felfedezett, Kepler-10b névre keresztelt bolygó a legkisebb átmérőjű, amelyet valaha azonosítottak a Naprendszeren kívül (kisebb tömegűt már találtak).

A Kepler-10b 0,84 földi nap alatt kerüli meg saját csillagát, amelyhez 23-szor közelebb van, mint a Merkúr a mi Napunkhoz.

Douglas Hudgins, a Kepler-program kutatója szerint bár a bolygó nincs az élhető zónában, a felfedezés mégis "jelentős mérföldkőnek" számít a Földhöz hasonló bolygók felkutatásában. Szerinte az eredmény rávilágít, hogy milyen izgalmas felfedezésekkel kecsegtet a program.

Batalha elmondása szerint bizonyítékok utalnak egy másik potenciális bolygó létezésére is ugyanabban a naprendszerben, de egyelőre csak keveset tudnak róla. Ez a másik bolygó a Földnél feltehetően valamivel több, mint kétszer nagyobb - tette hozzá a San Jose-i Állami Egyetem professzoraként és a NASA Kepler-programjának egyik tudományos vezetőjeként dolgozó kutató.

A 2009-ben indult Kepler-program a NASA első missziója Földhöz hasonló, felszínükön folyékony vízzel rendelkező, Naprendszeren kívüli bolygók felkutatására. A program részeként az űrbe küldött felderítő teleszkóp várhatóan legalább 2012 novemberéig küld majd vissza adatokat a Földre.

A mostani eredményeket az Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását