2024. május 7. - Gizella

Startol a tanácskozás

Megkezdődött a magyar soros EU-elnökség harmadik informális miniszteri ülése Gödöllőn; csütörtökön a tagállamok belügyminiszterei folytatnak megbeszélést.
2011. január 20. csütörtök 11:46 - HírExtra
Az uniós belügyminiszterek tanácskozásán - amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nyitott meg - először a belbiztonság aktuális kérdéseiről, főbb kihívásairól, valamint a szervezett bűnözés elleni gyakorlati együttműködés erősítéséről tanácskoznak a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. A tanácskozást megelőző szerdai háttértájékoztatón Pintér Sándor elmondta, hogy a magyar EU-elnökség kiemelt céljai között szerepel a szervezett bűnözés elleni harc.

Rámutatott, hogy az utóbbi évek válsága nemcsak a gazdaságot érintette, hanem a bűnözői szokásokat is újfajta módszerekkel bővítette, amelyekre a hatóságoknak új válaszokat kell találniuk.

A belügyminiszter kifejtette, hogy az EU legutóbb 2000-ben tárgyalt a szervezett bűnözés elleni küzdelem stratégiájáról, és az eltelt tíz év is indokolja a felülvizsgálatot.

Az informális miniszteri ülésen szó lesz még a belügyi kiadások arányáról a 2014 utáni uniós költségvetésben, valamint az integrált határigazgatásáról. Az EU büdzséjében a belügyi kiadásokra alig egy százalékot fordítanak, miközben a tevékenységek köre egyre bővül. Az integrált határigazgatás kérdésében pedig a magyar elnökség arra törekszik, hogy segítse az új technológiák alkalmazási alapelveinek kialakítását. Magyarországnak azért is nagyon fontos, hogy a határok védelme minél hatékonyabb legyen, mert Ukrajna és Szerbia révén nem uniós tagállamok is a szomszédai - hangzott el a háttértájékoztatón.

A belügyminiszterek tanácskozása után - pénteken - az uniós igazságügyi miniszterek tartanak megbeszélést Gödöllőn.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását