2024. április 26. - Ervin

Kevés jut a turizmusra idén

Rohamosan romlik a siófoki Sió-zsilip állapota, elkezdett kimozdulni a helyéről. A hajózó kapu már használhatatlan, de a vízleeresztő zsilipet is megnyomta a Balaton déli irányban.
2011. január 23. vasárnap 08:44 - HírExtra
Gruber Attila siófoki országgyűlési képviselő hívta fel erre a figyelmet a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki siófoki ülésén.A balatoni vízügyi kirendeltség cáfolja, hogy bármilyen rendellenes elmozdulás történt volna.

Csekély, hatmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a turizmusra uniós forrásból – ezt mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az ülésen. Hozzátette: remélik, hogy 2012-től ezt hazai forrásokkal is ki lehet egészíteni.

Kedvező, hogy önálló alprogramként szerepel a Balaton az Új Széchenyi-tervben, emelte ki Bóka István, hozzátéve: egyelőre ennél sokkal többet nem lehet tudni, a részleteket ugyanis később bontják ki. Az azonban elfogadhatatlan szerinte, hogy a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése kimaradt a támogatandó célok közül.

Ezt a Balaton Fejlesztési Tanács igyekezett korrigálni.Az elnök azt mondta, egyeztettek az ágazat több szereplőjével és ötéves fejlesztési tervet készítettek, arra koncentrálva, hogy 2011 és 2013 között mely területek számolhatnak fejlesztési pénzekkel. Több milliárd forintos javaslatot tettek a fejlesztési miniszter asztalára. Nagy volumenű turisztikai attrakciók és szálláshelyfejlesztés – e két területet állították a középpontba.

Bóka István arról is beszélt: zajlik a korábbi mederhasználati szerződések megújításának az előkészítése; azt szeretnék, ha olyan szabályozás lépne életbe és olyan mederhasználati díjakat szabnának, mely által az eddigi gyakorlattól eltérően nem lehetetlenülne el a balatoni vitorlás- és csónakkikötők építése, fejlesztése-írja a Somogyi Hírlap.

A fejlesztési tanács pénteken elfogadta a kis települések szennyvízkezelésének megoldást segítő pályázati programot. Elhangzott: egyedi tározók építését, felújítását támogatja ez a program, de az üdülőterületeken nem, csak az állandó lakónépességre koncentrál.

A turizmus az idei költségvetés nyertese – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bánki Erik, a parlament turisztikai szakbizottságának vezetője. Kilencmilliárd jut marketingre, az Új Széchenyi-terv által biztosított uniós forrás pedig első körben harmincmilliárd forint, de 2013-ig százmilliárd forint támogatást nyújt az ágazatnak a terv Bánki olvasatában.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását