2024. április 29. - Péter

Assange újabb sajtótermékeket akar

A titkosított amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogtató WikiLeaks alapítója közölte: újabb sajtótermékeket akar bevonni a megszerzett dokumentumok terjesztésébe.
2011. január 26. szerda 09:06 - HírExtra
Julian Assange az AP amerikai hírügynökségnek kedden adott nyilatkozatában közölte: az új médiapartnerek segítségével gyorsabbá válhat az irdatlan mennyiségű adathalmaz nyilvánosságra hozatala.

A WikiLeaks eddig mintegy 20 lapban tárta fel a táviratok tartalmát, most ezt a számot az elkövetkező három hónapban háromszorosára tervezi növelni. Eddig olyan világlapok vettek részt a táviratok közlésében, mint például a brit The Times és a The Guardian, a spanyol El País, a francia Le Monde vagy a német Der Spiegel.

Assange elégedetlen a terjesztés ütemével. Portáljának honlapján eddig 2655 távirat látott napvilágot, ami alig egy százaléka a birtokába jutott 251 ezer 287 amerikai külügyminisztériumi iratnak. Assange tervei szerint a világlapok mellett helyi jelentőségű médiapartnereket is igyekszik bevonni a közlésbe.

Mint az interjúban mondta, ügyének megnyerte már egyebek között a holland NRC Handelsblad című lapot és az RTL televíziót, a norvég Aftenposten és a svéd Dagens Nyheter újságokat. Assange arra kérte ezeket a médiaeszközöket, hogy a világlapokhoz hasonlóan főként azoknak a személyeknek a nevét és azokat a titkos táviratokat hozzák nyilvánosságra, akik és amelyek emberek életét veszélyeztethetik.

A WikiLeaks alapítójának a tevékenysége alaposan felbőszítette Washingtont. Az amerikai kormányzat felelőtlenséggel vádolja Assange-t a titkos táviratok tartalmának közlésével, és Washington szerint a 39 éves ausztrál állampolgár az, aki sok ember életét veszélybe sodorta.

Assange jelenleg házi őrizetben van egyik támogatójának kelet-angliai házában. A brit hatóságok svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi körözés alapján vették őrizetbe szexuális zaklatás és nemi erőszak gyanújával. Az illetékes londoni bíróság február elején dönt Assange Svédországnak történő kiadatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását