2024. május 2. - Zsigmond

György István: megnyugtatóak a szakmai érvek

György István főpolgármester-helyettes szerint a budai fonódó villamos projekttel kapcsolatos valamennyi szakmai kérdésre megnyugtató szakmai válaszok vannak.
2011. január 29. szombat 15:08 - HírExtra
Láng Zsolt II. kerületi polgármester szerint ugyanakkor olyan meggyőző és szakmailag alátámasztott megoldást kell találni, ami jó a fővárosnak, és jó kerületünknek is. A két városvezetőt a 6 milliárd forintos projekt körül kialakult vitával kapcsolatban kereste meg az MTI. György arról beszélt, hogy a valamennyi budapesti lakos érdekét szolgáló, jelentős európai uniós forrású beruházással kapcsolatban nem lenne szabad hangulatot kelteni.

Elmondta, hogy a projekt az elmúlt 20 év legjelentősebb kötöttpályás beruházása lenne a budai oldalon, ám ez veszélybe került, mert a II. kerület még nem adta ki a szükséges szakhatósági hozzájárulást. Kiemelte, hogy ha a budai fonódó villamos projekt most nem indul el, akkor nincs arra garancia, hogy az ötmilliárd forintos uniós forrást Budapesten használják fel, és elképzelhető, hogy egy másik város kapja majd meg.

Ez egy kész projekt, minden együtt áll az induláshoz, már csak arra van szükség, hogy a II. kerület kiadja a hozzájárulást - hangoztatta a városvezető, aki szerint újabb egyeztetésre lenne szükség a főváros és a II. kerület között. Mint fogalmazott, a nyilatkozatháború és az "érzelmi alapokra helyezett megközelítés" nem a megállapodás megszületését szolgálja. Hozzátette: a II. kerület szakmai kérdéseire megvannak a megnyugtató válaszok.

György István szerint azonban nem lehet szakmai válaszokat adni olyan felvetésekre például, hogy miért nem ligetes a Duna part, ahol a villamost kívánják vezetni. Jelezte: bízik a józan szakmai érvek erejében, hogy ezekkel tisztázni tudják valamennyi kérdést. Bús Balázs III. kerületi polgármester korábban felajánlotta segítségét a két fél közötti vita rendezésére, ezzel kapcsolatban György István úgy vélte: a józan belátásnak a jószolgálati tevékenység nélkül is meg kellene születnie, de örül annak, hogy Óbuda és Újbuda is támogatja a projektet. A főpolgármester-helyettes utalt arra is, hogy a főváros már vizsgálja az érintett terület kisajátításának pontos jogi hátterét, ám, mint mondta, ez csak egy elméleti lehetőség, ha nem tudnának dűlőre jutni.

Láng Zsolt a projekttel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az együttműködésben és az "elfogadható megoldásban" a II. kerület is érdekelt és elkötelezett. A forrásokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a tervezett projekt több mint egy milliárd forint önrészébe kerül a fővárosiaknak. Hozzátette: a pályázati úton elnyerhető pénzösszeg, amely rendelkezésre áll, 2013-ig szabadon felhasználható abban az esetben, ha a megvalósítás 2015-ig befejeződik.

A polgármester szerint a forrás felhasználását nem szabályozza a meglévő tervezet, az attól történő eltérést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy új terv benyújtása nyomán szabadon engedélyezheti. Láng Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a források felhasználása után további támogatásokra már nem hagyatkozhatnak, és ez "megfontoltságra int". Átmeneti projektek helyett a végleges megoldás felé mutató, európai szintű beruházásra kell törekednünk - fűzte hozzá. Közölte, most az a feladat, hogy a szakmai kérdéseket tisztázzák, ezért az aggályaikat tartalmazó "problématérképet" a héten elküldték az NFÜ-nek és a fővárosnak.

A polgármester szerint a fővárosiaknak és a II. kerületieknek meg kell ismerniük a projekt részleteit és következményeit, mert szerinte a városrészben közlekedőknek ma is a legtöbb gondja "a megválaszolatlan elemek bizonytalanságából fakad". Láng Zsolt szerint valamennyi illetékes szakhatóság, területi önkormányzat, beruházó, civil szervezet, érintett lakosság véleménye megkerülhetetlen ahhoz, hogy időtálló, felelős döntést lehessen hozni.:
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását