2024. május 6. - Ivett, Frida

Fókuszban a médiaszabályozás

"A médiaszabadság korlátozására való törekvés általános európai jelenség. Patriótaként kiváltképp sajnálom, hogy éppen a magyar médiatörvény adta azt a szikrát, amely kapcsán fellángolt a vita az Európai Parlamentben és más európai intézményekben.
2011. február 18. péntek 21:40 - HírExtra
A magyar kormány decemberben még mereven elzárkózott a törvény bármiféle módosításától. Az Európai Bizottság szigorú kritikája viszont térdre kényszerítette az Orbán kormányt, arra kötelezte, hogy az Európában botrányossá vált törvényeket mégis módosítsa.

A Bizottság értékelése szerint a magyar médiaszabályozás ellentétes az uniós joggal, nemcsak az audiovizuális irányelvet sérti, hanem az uniós alapszerződéseket és az Alapjogi Karta rendelkezéseit is. Az uniós kritika a magyar jobboldal politikai veresége" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a magyar médiatörvényről tartott vitában.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy változatlanul érvényes a Szocialisták és Demokraták, a Liberálisok, a Zöldek és az Északi Baloldal frakciójának közös állásfoglalási indítványában tett kifogások döntő része. Ezért mind a Bizottságnak, mind az Európai Parlamentnek nagy figyelemmel kell követnie, hogy a módosított magyar médiatörvények milyen hatást gyakorolnak a magyarországi szólás- és sajtószabadságra. 

Tabajdi Csaba a vitában arról kérdezte Martonyi János külügyminisztert, mi indokolta, hogy az Orbán kormány megszüntette a korábbi médiatörvénynek a felügyelő testületek paritásos összetételére vonatkozó szabályát.

"1996-ban, az akkor 72%-os szocialista-liberális parlamenti többség nem 28%-os, hanem 50%-os képviseletet adott az ellenzéki pártok által delegált szakértőknek, sőt biztosította a civil szervezetek aktív részvételét" - emlékeztetett Tabajdi. "Miért van az, hogy a jelenlegi rendszerben a Médiatanács minden tagját kizárólag a kormánypárt jelölte? Miféle demokrácia felfogás ez?"

"Határozottan kérem a magyar kormányt, hogy ne keltse azt a nacionalista látszatot, hogy a bírálatok Magyarországot érik. Az Orbán kormány szerencsére nem egyenlő Magyarországgal" - mondta Tabajdi Csaba, utalva Orbán Viktor többször hangoztatott állítására, miszerint támadás érte Magyarországot a médiatörvény kapcsán.

"A Fidesz politikusainak nem Magyarországot kell megvédeniük, hanem rossz kormánypolitikájuk miatt kényszerülnek magyarázkodásra. Kérem, hogy az Európai Bizottság mostani szigorú kritikája után tartsanak önvizsgálatot és hagyjanak fel az antidemokratikus kormányzati gyakorlatukkal. Ismét idézném Illyés Gyula szavait: "Mert növeli, ki elfödi a bajt" - zárta felszólalását a szocialista delegációvezető. 

Olvasható Tabajdi Csaba közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását