2024. április 28. - Valéria

Ön hogy fogyassza a teát?

Kínában külön hagyománya és szertartása van a teázásnak, például kizárólag a vendég érhet a csészéhez.
2011. február 19. szombat 07:26 - HírExtra
A megfelelő eszközökkel

A tea meghatározó szerepet tölt be a kínai kultúrában, és története több ezer évre nyúlik vissza. Közel 15 ezer teafajtát tartanak nyilván. A teakészítéshez olyan speciális eszközök kellenek, mint amilyen a kínai yixingi agyagkanna, a különféle csészék, a teatálca és még sorolhatnánk.

A teát sütni?

Igen! Az eszközöket forró vízzel melegítik fel, azzal a céllal, hogy a legjobb ízt, illatot és színt hozzák ki a teából. A készítő szertartás külön érdekessége, hogy közben nem érintik meg kézzel a csészéket, mert az a vendég előjoga. Így ehelyett egy különleges csipeszt használnak. Az ízeket elő lehet csalogatni úgy is, hogy a teát megsütik, méghozzá egy lopótök formájú úgynevezett kerámiahuluval.

Legjobb társaságban


Ezután a kiválogatott teákat huluba (agyagtök) kell tenni, amit majd hevítenek, a benne lévő teával együtt. Ettől a tealevelek felszíne megpörkölődik, megnyílnak, csodálatos íze bontakozik ki már a huluban, még a forrázás előtt. Azután a megsütött leveleket a kannába helyezik. Majd következik az első felöntés, amely még nem fogyasztható, így tisztulnak és nyílnak meg a levelek. A második felöntést már fel lehet szolgálni. Ezután következhet a teázás élménye, amely társaságban az igazi. Meg kell adni a módját ennek a szép és különleges pillanatnak!


Várni kell az igazira


A teaszertartás során használt egyedi kézműves eszközök önmagukban is gyönyörködtetnek, de a teáskanna faláról felszálló gőz látványa, a kiömlő víz csobogása és a tea illata egy kis időre elrepíti a résztvevőt a messzi Kínába, és feledteti vele a világ gondjait. S hogy mi kell még a teaszertartáshoz? Idő, mert az igazi értékekre várni kell.
Forrás: Női Teázó
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását