2024. május 6. - Ivett, Frida

15 milliárdos hitel a gazdáknak

15 milliárd forintos keretű agrárforgóeszköz hitelprogram elindításáról döntött szerdai ülésén a kabinet.
2011. március 31. csütörtök 08:12 - HírExtra
A támogatást április végétől vehetik igénybe a mezőgazdasági termelők, halgazdálkodók és termeltető vállalkozások – mondta el a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A 15 milliárd forintos agrárforgóeszköz hitelt a gazdálkodók elsősorban takarmányvásárlásra fordíthatják. A programban lévő forrást a gazdálkodók 1-50 millió forint közötti összegben, termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidő három év. A kormány döntött arról is, hogy az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogram keretét 5 milliárd forinttal megemeli. Így a korábbi 6 milliárd forinttal együtt most 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Az agrárforgóeszköz vis maior programot eddig már több száz gazdálkodó vette igénybe. A múlt évi extrém időjárási körülmények miatt 26 ezer gazdálkodót ért kár, és mintegy 800 ezer hektárról jelentettek be kárigényt.

A program keretében 1-50 millió forint között vehetnek fel kölcsönt a gazdák ötéves futamidőre, egy év türelmi idővel 6 százalékos kamatra. A kölcsön összege szántó és legelő esetében hektáronként 200 ezer, az ültetvénynél hektáronként 500 ezer forint lehet. Az állatokra 200 ezer forint kölcsön vehető fel.

Az agrárforgóeszköz vis maior hitelkeret emelés célja, hogy minél több katasztrófa- és elemi kárt szenvedett mezőgazdasági termelő hozzájusson a program által kínált kedvező kamatozású finanszírozási lehetőséghez -hangzott el sajtótájékoztatón.


Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását