2024. április 27. - Zita

A britek nagy napja - folyamatosan frissítve!

Egyetlen hatalmas sátortáborrá alakult péntek hajnalra London belvárosa, ahol a csípősre fordult időjárás ellenére hazai és a világ legtávolabbi zugaiból érkezett rajongók tízezrei várták karneváli hangulatban Vilmos trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton esküvőjét.
2011. április 29. péntek 12:37 - HírExtra
Megérkezett a pár

Megérkezett esküvői szertartásának helyszínére, a londoni Westminster-apátságba péntek délelőtt Vilmos brit trónörökös.

Vilmossal együtt utazott a Clarence House-ból - a herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni rezidenciájáról - a vőlegény öccse és esküvői tanúja, Harry herceg is. Vilmos az Ír Gárda vörös-fekete parancsnoki díszegyenruhájában érkezett az ősi londoni koronázó templomba az útvonal mentén felsorakozott tízezrek üdvrivalgása közepette. Harry a királyi légierő díszegyenruháját öltötte magára a jeles esemény alkalmából.

A hercegi testvérpár a királyi család egyik különleges kialakítású, sötétbordó Bentley limuzinján hajtatott a parlamenttel szemközt emelkedő apátsághoz, amely harangzúgással fogadta II. Erzsébet királynő két unokáját.

Harry megbízható udvari információforrások szerint nem felejtette otthon az esküvői gyűrűt, amelyet majd bátyja húz az ara, Catherine Middleton ujjára a házassági fogadalmak elhangzása után. A Ladbrokes fogadóiroda a pénteki esküvő előtt komoly, 100/1 nyereményeséllyel kínált fogadási lehetőséget arra, hogy Harry herceg otthon felejti az esküvői gyűrűt.

Nem sokkal Vilmos és Harry után megérkezett a templomba - motoros rendőr felvezette fekete Jaguarral - Carole Middleton, a menyasszony édesanyja és James, Catherine öccse is.

A Middleton-család az igen patinás londoni Goring szállodában töltötte az esküvő előtti utolsó éjszakát.


Betolakodó

Még időben elcsípte a biztonsági szolgálat azt a férfit, aki meghívó nélkül akart bemenni a Westminster apátságba a királyi esküvőre.

Egy eddig ismeretlen férfi meghívó nélkül akart részt venni a világszerte nyomon követett eseményen, de a biztonságiak még azelőtt lekapcsolták, hogy eljutott volna a bejáratig. A rendőrök gyorsan intézkedtek, leteperték és bilincsbe verték.

Egyelőre nem tudni, hogy a férfi milyen szándékkal akart részese lenni az esküvőnek, nem adtak hírt arról, hogy bármilyen terrorcselekményre készült volna, az első jelentések szerint inkább afféle kíváncsiságról lehetett szó.


Minden idők legnagyobb médiaeseménye


Vilmos - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken, közép-európai idő szerint délben esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.

Ez lesz az utóbbi harminc év legnagyobb társadalmi eseménye Nagy-Britanniában; legutóbb Károly és Diana 1981 júliusában tartott esküvőjét előzte meg hasonló várakozás.

A pénteki ceremónia várhatóan minden idők legnagyobb médiaeseménye is lesz: óvatos becslések szerint a közvetítést kétmilliárd néző kíséri figyelemmel világszerte.

Sok ezren azonban élőben szeretnének legalább egy pillantást vetni a trónörökösi párra. Péntek hajnalra a Westminster-apátságtól a Buckingham-palotáig - a királyi család fő rezidenciájáig - megszámlálhatatlan sátor lepte el London belvárosát, és a táborozó rajongók maguk is turistalátványossággá váltak.

Csütörtökön késő este meglátogatta őket Vilmos herceg is, aki - hatalmas üdvrivalgás közepette - tett egy körsétát a táborozók körében, kezet rázva és szóba elegyedve néhány tucat szerencséssel édesapjának rezidenciája, a Clarence House környékén. Vilmos közölte: leginkább arra koncentrál, hogy hiba nélkül el tudja mondani házassági fogadalmának szövegét.

Menyasszonya az esküvő előtti utolsó éjszakára az egyik legpatinásabb londoni szállodába, a Buckingham-palotához közeli Goring hotelbe költözött be édesanyjával, édesapjával és testvéreivel együtt.

Kate és családjának hölgytagjai a hotel ötszobás királyi lakosztályát bérelték ki. A királynő állítólag felajánlotta unokája arájának, hogy az esküvő előtti éjszakát töltse a Buckingham-palotában, ám sajtóértesülések szerint Kate "semleges" környezetben kívánt felkészülni a nagy eseményre.

Ehhez a szálloda luxuskörülményeket teremtett számára: több mint 150 ezer fontért (45 millió forintért) a padlótól a mennyezetig kitatarozták a lakosztályt. A falakra négyzetméterenként 500 fontba (155 ezer forint) kerülő selyemtapéta került, a két fürdőszobában vízálló televízió nézhető a kádból, a szobákat pedig nemes porcelánok, festmények, kézi gyártású tölgyfa bútorok díszítik.

Péntek reggel fodrász- és sminkmesterek érkeznek a lakosztályba, hogy Kate Middleton az eseményhez méltó külsővel jelenhessen meg az apátságba meghívott 1900 vendég és a tévénézők milliárdjai előtt.

Kate esküvői ruhájának kinézete és a tervező kiléte azonban továbbra is hétpecsétes titok. A tévénézők még akkor sem alkothatnak képet a ruháról, amikor az ara - pontosan kilenc perccel a szertartás kezdete előtt - kilép a Goring hotel ajtaján, hogy édesapja oldalán, a királyi család által rendelkezésére bocsátott Rolls-Royce-szal az apátsághoz hajtasson, mivel a szálloda bejárata elé hevenyészett paravánt emeltek. Így majd csak akkor válik ismertté a ruhaköltemény, amikor Kate belép az apátságba.

Vilmos - a királyi légierő aktív állományú helikopterpilótája - az előzetes találgatások szerint valószínűleg a brit fegyveres erők valamelyik fegyvernemének díszegyenruhájában fogadja kedvesét.

Rolls-Royce és hintó is lesz

Kate Middleton azzal a különlegesen kialakított Rolls-Royce-szal érkezik a templomhoz, amelyet néhány hete az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen tiltakozók megtámadtak és alaposan megrongáltak. A patinás jármű éppen Károly herceget és feleségét, Kamilla hercegnőt szállította egy rendezvényre az előkelő londoni Regent Streeten, amikor a tüntetők nekiestek a kocsinak, fehér festékkel öntötték le, egyik ablakát bezúzták, és a karosszériát sem kímélték.

A javítás több hetet vett igénybe.

Az esküvői ceremóniáról a trónörökösi házaspárt és családtagjaikat hintókonvoj szállítja a Buckingham-palotában rendezendő állófogadásra. Ha nem esik az eső, Vilmos és felesége az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtat az apátságból a palotához. Őket Harry herceg és Philippa Middleton, Vilmos öccse és Kate húga, a két esküvői tanú követi, utánuk a nyoszolyólányok, mögöttük pedig II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg hintója halad a sorban. A konvoj utolsó hintójában Károly herceg és felesége, valamint Kate Middleton szülei utaznak.

Az előkészületeket az utolsó pillanatig beárnyékolta az egyre inkább elmérgesedő vita arról, hogy a két legutóbbi miniszterelnök, a munkáspárti Tony Blair és Gordon Brown miért nincs a szertartásra meghívott 1900 vendég között. Az udvar hivatalos indoklása az, hogy nem állami, hanem magánjellegű családi eseményről van szó, amelyre a politikusok közül azok hivatalosak, akiket a lovagi rend tagjai közé emeltek. Így kapott meghívót a két másik volt kormányfő, a konzervatív párti Sir John Major és Lady Margaret Thatcher, jóllehet utóbbi - megrendült egészségi állapota miatt - nem lesz jelen.

Jack Straw, a Labour veterán politikusa a BBC-nek nyilatkozva "átgondolatlan és hibás" döntésnek nevezte Blair és Brown mellőzését.

További kellemetlen politikai felhangot adott az esküvői előkészületeknek, hogy a brit külügyminisztérium csütörtök este visszavonta Szíria londoni nagykövetének meghívását, tekintettel a Szíriában zajló kormányellenes tüntetések részvevőivel szembeni brutális hatósági fellépésre.

A trónörökösi pár üdvözlésére kivonuló százezreket azonban mindez várhatóan hidegen hagyja, a rajongók a hercegi tündérmesének akarnak örülni, feledve minden politikai torzsalkodást.
Forrás: MTI/Bors
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását