2024. április 27. - Zita

Jeruzsálemben is kitüntetik Tarr Bélát

Életműdíjjal tüntetik ki rendezői munkásságáért Tarr Bélát a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb seregszemléjén.
2011. július 6. szerda 17:15 - HírExtra
A művész személyesen veszi át az elismerést péntek este az izraeli városban. A jeruzsálemi filmfesztivál programján szerepel Tarr Béla legutóbbi filmje, A torinói ló című alkotás is - közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel. A filmet a Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével jutalmazták, és a filmkritikusok díját is elnyerte.

A jeruzsálemi filmfesztivál csütörtökön nyílik, a Közel-Kelet kiemelkedő kulturális eseményét immár 28. alkalommal rendezik meg. A rendező munkásságát hosszú évek óta kitüntetett figyelem övezi Izraelben is: 2002-ben nagyszabású retrospektív vetítéssorozaton mutatta be életművét a Jeruzsálemi Cinematheque.

"Tarr Béla a kortárs filmművészet legkiemelkedőbb alakjai közül való" - méltatták a magyar művészt a fesztivál szervezői az esemény honlapján. "Tarr számára a film nem a történet, hanem a légkör, a helyszín, a ritmus, a hangok és a zene. Műveit aprólékos, hosszú snittekből komponálja, jelenetei pontosan kidolgozottak. Tarr munkáinak legkiemelkedőbb vonása, hogy nehéz megfejteni őket. Szinte kizárólag a struktúra és a forma, amely meghatározza filmjei tartalmát" - fogalmaztak.

"Mindig egy lépéssel filmjeinek értelmezői előtt jár" - idézték Meír Schnitzer kritikus véleményét, amelyet Tarr Béla Werckmeister harmóniák című művének vetítése után fogalmazott meg. A filmfesztivál Susan Sontag néhai amerikai író szavait is idézte honlapján: "Örömmel megnézném minden évben" - mondta egykor a Sátántangó című filmről.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását