2024. április 28. - Valéria

Újabb kamatemelés Kínában

A kínai központi bank az idén harmadszor, ezúttal 0,25 százalékponttal növelte kamatlábat, jelentették be szerdán Pekingben.
2011. július 6. szerda 16:12 - HírExtra
Az intézkedés a kínai pénzügyi irányítás határozott szándékát fejezi ki az infláció visszaszorítására olyan helyzetben, amikor a kínai gazdaság növekedése lelassulni látszik.

Az egyéves hitelkamatok 25 bázisponttal fognak emelkedni, 6,56 százalékra,míg a betéti kamatlábak egy éves időtartamra ugyancsak 25 bázisponttal, 3,5 százalékra nőnek - adta tudtul honlapján rövid közleményben a Kínai Népi Bank (PBOC).

"A kamatlábemelés egybeesik a piaci várakozással, mivel a pénzintézetek többsége július hónapban egy kamatemelésre számított" - jegyezte meg a döntéssel kapcsolatban Csiao Jong-jüan (Qiao Yongyuan) sanghaji elemző. Csiao úgy véli: a cél mindenképpen az infláció megfékezése, amely június hónapra elérhette a 6,2 százalékot.

A szakember szerint a pénzügyi intézkedéssorozatnak ezzel nem lesz vége, a jegybank később ismét nyúlni fog a kamatemelés eszközéhez. A legutóbbi hírek a sertéshús árának megugrásáról szóltak, de utóbb nem csak az élelmiszer termékek drágultak, ami azt jelzi, hogy a következő hónapokban tovább nő az inflációs nyomás.

Kína minden valószínűség szerint nem lesz képes teljesíteni 4 százalékos éves inflációs célját, mivel január óta rendre magasabb árdrágulást jelentettek a kelet-ázsiai országban. Májusban például 34 havi csúcsra: 5,5 százalékra szökött az infláció.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását