2024. április 27. - Zita

"Rettegj" járókelő: jönnek a színesfém-tolvajok

Vélhetően fémtolvajok miatt esett ki a pécsi "magasházból" egy mázsás fémtárgy kedden.
2011. július 27. szerda 12:44 - HírExtra
A police.hu oldalon olvasható közlemény szerint az eredetileg a liftakna tetején lévő tárgyat elmozdították, ezért leesett onnan, legurult a lépcsőn, majd egy ablakot kitörve hetven métert zuhant.

A fémtárgy - amelyet az elsődleges keddi információk szerint vasbeton elemnek gondoltak - megrongálta az út aszfaltburkolatát, de sem a tárgy, sem a kitört üvegtábla szilánkjai nem okoztak személyi sérülést.

Több rendőrjárőr percek alatt a helyszínre ért, és átkutatta az épületet, amelynek tizennegyedik emeletén, az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak; őket előállították. A rendőrök a legfelső szinten rábukkantak a fémlopáshoz használt eszközökre. A két férfi elismerte, hogy vasat akart lopni, de tagadta, hogy felelős volna a történtekért.

Az ügyben lopás kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült pécsi "magasházat" 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS-épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Azután, hogy a város 360 millió forintos hozzájárulásával 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de azt a mai napig nem sikerült hasznosítani. Legutóbb a spanyol Milton csoportnak adták el 410 millió forint plusz áfáért, egy ingatlancsomag részeként.

Az önkormányzat a legújabb tervek szerint lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. Szakértők szerint csak a bontási munkák egymilliárd forintba is kerülhetnek. Korábbi sajtóhírek szerint a "magasházba" rendszeresen szöknek be fiatalok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását