2024. május 2. - Zsigmond

MSZP: a szegénység költségvetése jön

Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé - közölte Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke a nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentésére reagálva.
2011. szeptember 16. péntek 18:45 - HírExtra
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2012-es költségvetés főbb számait ismertetve azt közölte pénteken: a büdzsé 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, az államháztartási hiány tervezett mértéke 2,5 százalék, az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul, az inflációt 4,2 százalékosra tervezik, míg a legfelső áfakulcs 27 százalékra emelkedik.

Az MSZP szerint a költségvetési terv az eddig is növekvő árakhoz és csökkenő keresetekhez vezető kormányzati gazdaságpolitika folytatása - mondta az MTI-nek Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. "A forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában" - jegyezte meg.

Hogy a gazdasági tárca 1,5 százalékos növekedéssel számol jövőre, Józsa István szerint azt jelzi, hogy már a kabinet sem hisz gazdaságpolitikájának sikerében. Hozzátette azonban, hogy még ez a becslés is optimistának bizonyulhat, a kormány ugyanis nem teremti meg a növekedés feltételeit. Kétségesnek nevezte azt is, hogy a bevételi tervek teljesülnek-e, így valóban sikerül-e az államháztartási egyenleget 750 milliárd forinttal javítani, illetve hogy összejön-e a tervezett 150 milliárd forintos tartalék.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a kormány - a szerinte a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett - többletbevételekhez akar jutni például a munkaadói egészségügyi járulék növelésével.

Józsa István szerint az Orbán-kormány a személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit cselekednie kellene, tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik.

Józsa István a nemzetgazdasági miniszter bejelentéseivel kapcsolatban úgy összegzett: bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai "nadrágszíj-politikát" vetítenek előre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását