2024. április 29. - Péter

Meghülyült a BBC

A BBC már hozzálátott a Tony Blair emléke előtt tisztelgő műsor forgatásához - jóllehet az 58 esztendős egykori brit miniszterelnök még él, és nem is rosszul.
2011. december 27. kedd 15:53 - HírExtra
A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap - keddi értesülése szerint a brit közszolgálati tévétársaság felkérte a munkáspárti exkormányfő volt kabinetbeli kollégáit, hogy nyilatkozzanak az emlékműsorban, ám ez a kérés nem aratott osztatlan sikert pártberkekben. A lap egyik munkáspárti forrása szerint "meglehetősen rossz ízlésre vall, hogy a BBC már Tony halálára készül".

Blair 1997-ben, 18 évi konzervatív kormányzás után került hatalomra a Munkáspárt élén, mégpedig elsöprő választási győzelemmel. Utána tíz évig ő volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, amíg 2007 nyarán - elsősorban az iraki háború kavarta belpolitikai botrányok hatására - le nem mondott.
A politikus 44 évesen, a XX. század legfiatalabb brit kormányfőjeként költözhetett be a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidenciára, és rekordot döntött a brit baloldal vezető pártjának történetében azzal is, hogy egymás után három választást nyert.

Blair lemondása után sem vonult vissza közélettől, sőt szinte aktívabb, mint miniszterelnöki éveiben. Mióta távozott a brit politika első vonalából, a világ egyik legjobban fizetett szónokává vált, akiért sorban állnak a legexkluzívabb rendezvények szervezői. Sajtóbecslések szerint a volt brit miniszterelnök 20 millió fontot (több mint hétmilliárd forintot) "beszélt össze" az elmúlt években.

Tony Blair akkor is csinos összegeket keres, amikor éppen nem a szónoki emelvényen áll. Az egykori munkáspárti kormányfő a világ egyik legnagyobb befektetési bankcsoportjához, a JP Morgan Chase-hez szegődött "vezető tanácsadónak". Javadalmazásáról eltérő becslések vannak forgalomban, de e becslések annyiban megegyeznek, hogy egyikük sem szól évi egymillió dollárnál kevesebbről.

Blair emellett a Zürich Financial Services pénzügyi szolgáltató csoportnál is tanácsadói szerepet vállalt, valószínűleg szintén nem csupán szívességből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását