2024. április 28. - Valéria

Kína a munkásait akarja

Hszie Hang-seng kínai külügyminiszter-helyettes kedden a minisztériumba kérette Szudán pekingi ügyvivőjét, és kemény hangon számon kérte a kínai állampolgárok védelmét, sürgette az elrabolt 29 kínai építőmunkás biztonságos kiszabadítását.
2012. január 31. kedd 13:06 - HírExtra
A diplomáciai lépésére az után került sor, hogy felkelők Szudán déli részében megtámadták kínai útépítő munkások táborát, s 29 kínai állampolgárt ismeretlen helyre hurcoltak. Korábban szudáni forrásból híre ment annak, hogy 14 embert kiszabadították, de ezt a kartúmi kínai nagykövetség cáfolta.

Hszie országa nevében figyelmeztette a szudáni felet, hogy "tartsa észben": a barátság és az együttműködés folytatásához több csatornán is nagyobb erőfeszítésre van szükség, s Peking elvárja, hogy szavatolják a kínai állampolgárok lehető legnagyobb biztonságát, biztosítsák a körülményeket a most elraboltak gyors kiszabadításához.

Kína munkacsoportot küldött a helyszínre, a kiszabadítás elősegítésére.

Korábbi jelentésekben egy szudáni kormánytisztviselő a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalmat (SPLM) és a dél-szudáni kormányt tette felelőssé a történtekért. A Dél-Kordofan területén útépítésen dolgozó kínaiak elrablásával összefüggésben a China Daily című napilapban megszólaltatott kutató nem tartotta kizártnak, hogy a felkelők a kormánnyal folytatott alkudozásukban kívánják felhasználni foglyaikat.

Szudán és az új állam, Dél-Szudán viszonyát rendezetlen viták terhelik, elsősorban a délről érkező olaj szállítása körül. Miután a közelmúltban az északiak olajat foglaltak le a szállításért cserébe, Dél-Szudán a termelés felfüggesztésével fenyegetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását