2024. április 26. - Ervin

A kormány nem érti az EU döntést

Értetlenül áll a kohéziós eszközök Európai Bizottság által javasolt befagyasztása előtt a magyar kormány - mondta Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár az osztrák közszolgálati televíziónak, jelezve, hogy a kormány kész a párbeszédre Brüsszellel.
2012. február 23. csütörtök 11:29 - HírExtra
A magyar uniós elnökség indította útjára a hatos csomagot, így ha valamelyik tagállam, akkor Magyarország joggal kötelezett arra, hogy hozzájáruljon az EU-tagállamokban a költségvetési fegyelem megvalósulásához - fejtette ki az államtitkár az ORF szerda késő esti híradójának.

A kormány "bizonyos értetlenséggel" fogadta a döntést, mert éppen erre az évre a strukturális deficit 2,4 százalékos csökkentését tűzte ki célul és mert tájékoztatta a bizottságot arról, hogy milyen további lépéseket tervez. A magyar költségvetési hiány ezekben az években három százalék körül alakul, ezt más tagállamok deficitjével összehasonlítva alaptalannak nevezhető a bizottság javaslata - tette hozzá.

Az eddigi kiadáscsökkentő intézkedések közül kiemelte a parlament és az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentését. "Ez egyértelmű jele annak, hogy komolyan gondoljuk a takarékossági intézkedéseket" - hangsúlyozta.

A riporter kérdésére, hoz-e a kormány a bizottság által hiányolt, strukturális intézkedéseket, hogy hozzájusson a kohéziós forrásokhoz, úgy fogalmazott: lesznek, de voltak is már ilyen intézkedések. Példaként említette a parlament létszámának "megfelezését". Voltak más intézkedések is - fűzte hozzá. "De a jelenlegi helyzetben természetesen készek vagyunk ezekről a további intézkedésekről is beszélni" - tette hozzá, megjegyezve, biztos benne, hogy 3 százalék alatt marad a deficit. Szavaiból nem derült ki egyértelműen, hogy már megfogalmazott, vagy újabb intézkedésekre gondolt-e.

Visszautasította a riporter azon megfogalmazását, hogy a magyar kormány belpolitikai intézkedéseivel "bosszantja az EU-t". Azt mondta, nem "bosszantásról" vagy felháborodásról van szó, hanem arról, hogy sérül-e az uniós jog. A kormány már jelezte készségét, ha szükséges, megváltoztatja a bizottság által vizsgált törvényeket - tette hozzá.

Az államtitkár úgy vélekedett, politikai stílusról és kijelentésekről "mindig lehet vitatkozni", de a magyar EU-elnökség és a kormány elmúlt másfél éves tevékenysége alapján nem támadhat kétség erős európai elkötelezettségét illetően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását