2024. május 2. - Zsigmond

Kövér az arab világgal akar kapcsolatot

Az arab világgal való szorosabb kapcsolattartás jegyében folytatott hivatalos tárgyalásokat partnereivel Kövér László házelnök a Marokkói Királyságban.
2012. március 23. péntek 11:23 - HírExtra
A kedd óta tartó tárgyalások során találkozott többek közt Karim Gellabbal, a képviselőház (Madzslisz an-Nuab) elnökével és Mohamed Sejk Biadillah szenátusi (Madzslisz al-Musztasarin) elnökkel. Megbeszélést folytatott Abdeliláh Benkirán kormányfővel, Szaad ad-Din al-Oszmani külügy- illetve Nizar Baraka gazdasági- és pénzügyminiszterrel is.

A tárgyalások célja a parlamenti kapcsolatok ápolása mellett a két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítése volt. Az észak-afrikai ország hídfőállásként tekint országunkra Kelet-Európában. A kétoldalú megbeszéléseken marokkói részről felmerült annak az igénye, hogy a magyar demokratikus átalakulás tapasztalatait hasznosíthassák.

Kövér László hivatalos programja során csütörtökön meglátogatta a több mint ezer éves egyetemet és könyvtárat Fez városában, ahol egykor Gerbert d’Aurillac folytatta tanulmányait, aki később II. Szilveszter pápaként küldött koronát Szent István részére.

A rabati Királyi Könyvtárban Kövér Lászlót a fogadó fél megajándékozta Ibn Hajján középkori spanyolországi arab történetíró Al-Muktabisz nevű kéziratának digitális példányával. A XI. századból származó könyv az egyik legrégebbi magyar nyelvemlék, amely a kalandozó magyarok 942-ben tett katalóniai portyájáról számolt be, a hét magyar vezér nevét is közölve.

A Marokkói Királyság egy kiszámítható külpolitikát követő országnak számít a kontinensen, mely szoros kapcsolatokat ápol az Európai Unióval. Az arab tavasz hatására belső reformokat fogadott el az ország: új alkotmány lépett életbe 2011. nyarán. Marokkó a harmadik legnagyobb afrikai kereskedelmi partnere Magyarországnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását