2024. április 30. - Katalin, Kitti
Európa legtöbb országa már túl van az influenzajárvány csúcsán, de 13 ország, köztük Magyarország még kiterjedt járványról számolt be – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a hivatalos Facebook-oldalán.
2012. március 24. szombat 10:55 - HírExtra
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az influenzaszerű megbetegedések előfordulása 15 európai országban csökkenő tendenciát mutat, ami arra utal, hogy túl vannak a járvány csúcsán. A múlt hétre, a március 12. és 18. közötti időszakra vonatkozóan 13 ország számolt be kiterjedt járványról: Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország.

A 11. héten az influenzagyanús betegektől vett légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezzel a pozitív esetek aránya harmadik hete folyamatosan csökken - írta az ÁNTSZ.
Mint kiemelték, a szezon végéhez közeledve - ahogy azt a korábbi években is megfigyelték - a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések között egyre nagyobb arányban igazolják az influenza B vírusának szerepét. Az elmúlt héten a megbetegedések 83 százalékáért az influenza A vírusa, 17 százalékáért a B vírus volt felelős. Utóbbi azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a B vírus okozta megbetegedések aránya a duplájára nőtt - áll a közleményben.

Az ECDC január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén számolt be arról, hogy az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt.

Az OEK szerdai, legfrissebb jelentésében azt közölte, hogy a 11. héten Somogy megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Somogy megyében az előző héthez viszonyítva az emelkedés mértéke 10 százalék volt, a többi megyében viszont 10-50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását