2024. április 26. - Ervin

Obama és Medvegyev: kellenek egymásnak

Obamának Medvegyevvel könnyebb: bizalmas részletek is kiderültek Dmitrij Medvegyev és Barack Obama szöuli négyszemközti megbeszéléseiről, mint azt vezető orosz sajtótermékek közölték kedden.
2012. március 27. kedd 12:37 - HírExtra
Bibi

A műszakiak véletlenül hamarabb kapcsolták be a mikrofonokat, ezért az orosz és az amerikai elnök bizalmas beszélgetéséből néhány mondatot a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók is hallhattak.

Az Izvesztyija című, Kremlhez közeli orosz napilap tudósítója megírta, hogy az amerikai elnök hangsúlyozta: "ami a rakétavédelmet illeti, meg lehet oldani a rakétapajzs kérdését, de ehhez mozgástérre van szükség".

Medvegyev elnök kíséretének értelmezése szerint Barack Obamának most kevés a mozgástere az elnökválasztás miatt. Mások úgy értették, hogy az amerikai elnök szerint Dmitrij Medvegyev elnöknek kellene több lehetőséget adni a tárgyalásokon való részvételre, miután leköszön államfői tisztéről és elfoglalja a miniszterelnöki posztot.

Medvegyev azonban megértette amerikai kollégája üzenetét, s azt válaszolta, hogy átadja azt utódjának, Vlagyimir Putyinnak.

A kapcsolatuk

Az újságírók előtt az orosz államfő kijelentette, hogy Obama elnökkel meglévő kapcsolata segít abban, hogy kiegyensúlyozott döntés szülessen az európai rakétavédelmi rendszerről.

Az amerikai elnök dicsérte orosz kollégáját, mondván, hogy nem kívánhatna jobb partnert magának Dmitrij Medvegyevnél, és reméli, hogy kormányfőként továbbra is pozitív befolyást gyakorol majd a világpolitikai problémákra és az Egyesült Államokkal meglévő kapcsolatokra.

Nyikolaj Petrov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője a Vedomosztyi című befolyásos üzleti-politikai napilapnak kifejtette: mindkét fél megérti, hogy feltétlenül helyre kell hozni azt a kárt, amelyet az orosz elnökválasztási kampányban elhangzott csípős megjegyzések okoztak. Az Egyesült Államokban kimondottan rosszul fogadták az új amerikai nagykövetet, Michael McFault ért vádakat, miután az orosz ellenzékkel tárgyalt.

A Kommerszant című tekintélyes gazdasági-politikai napilap tudósítója azt emeli ki az orosz és az amerikai elnök szöuli megbeszéléseiről közölt beszámolójában, hogy Oroszország és az Egyesült Államok nem gondolja úgy, hogy elmulasztották volna a lehetőséget a megegyezésre az európai rakétavédelmi rendszerről. Igaz, tette hozzá Vlagyimir Szolovjov, a két ország reálisan csak az amerikai elnökválasztást követően fog a kérdéssel foglalkozni.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását