2024. április 28. - Valéria

Nem dolgoznak a rabok

A börtönlakosság foglalkoztatásának jelentőségét hangoztatta a Vatikán szerdán, miután az olasz kormány költségvetési megszorításai a raboktól is elvették a munkát.
2012. szeptember 20. csütörtök 09:05 - HírExtra
"Az ítéletüket börtönben töltők számára a munkavégzés lehetősége visszaadja méltóságukat és az adott ország civilizáltságának is a jele" - fogalmazott a Vatikáni Rádió olasz nyelvű csatornájának hírműsora. A Vatikán is állást foglalt az olasz igazságügyi minisztérium bejelentésére, miszerint a tárca nem tudja növelni a rabok foglalkoztatását biztosító költségvetési támogatás összegét.

2001 óta évente 4,6 millió eurót fordítanak arra, hogy Olaszország 206 büntetés-végrehajtási intézetének lakói dolgozni tudjanak. A tizenegy év óta nem emelt összeg arra elegendő, hogy az összesen 66 ezer rabból közel 2300-an a börtönök falain kívül végezhessenek nappali munkát, 14 ezren pedig a börtönökben. A római parlament a költségvetési megszorítások miatt elhalasztotta az összeg hatmillió euróra való növelését.

Az igazságügyi tárca hangsúlyozta, hogy a rabok foglalkoztatása alapvetőnek számít a társadalomba való visszatérésük előkészítéséhez és a bűnözéssel való szakításhoz is. A munkavégzést indokolja az is, hogy az olasz börtönökben lévő elítéltek több mint fele 21-39 év közötti.

A minisztérium adatai szerint a börtönévek alatt munkát végző raboknak csak 12-19 százaléka követ el ismét bűncselekményt szabadulás után. A nem dolgozóknak viszont a hetven százaléka. A munkavégzés megoldást adhat a túlzsúfolt olasz börtönökben egyre gyakoribb öngyilkosságok elkerülésére is. Tavaly 63 rab végzett magával Olaszország fegyintézeteiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását