2024. április 29. - Péter

A pápa digitális könyvtára

Digitalizálta teljes könyvkatalógusát a vatikáni könyvtár, amely újabb teremmel, könyvespolcokkal is bővül.
2012. szeptember 25. kedd 11:48 - HírExtra
"A jövőbe lépett az emberi tudásnak a világon az egyik legfontosabb központja" - így jelentette be az olasz sajtó a Vatikánban őrzött több mint másfél millió könyv listájának világhálóra kerülését (www.vaticanlibrary.va).

A hatalmas terjedelmű, kézzel írt katalógus számítógépes rögzítése 1985-ben kezdődött el - mondta el Andrea Manfredi vatikáni könyvtáros.

A nyomtatott könyvek mellett az 550 éves pápai könyvtár falai között 180 ezer kéziratot, 8600 ősnyomtatványt, háromszázezres pénz- és érmegyűjteményt, valamint százötvenezer rajzot is őriznek.

A kéziratok internetes katalogizálása 10 százaléknál tart. "Kiszámoltuk, hogy az ezzel foglalkozókra még fejenként kilencszáz év munka vár" - hangoztatta Manfredi.

Újdonságnak számít a könyvtár V. Sixtus pápáról elnevezett, 1587-es termének újranyitása is. Évek óta zárva tartották, most a könyvtárat látogató olasz és külföldi tudósok visszatérhetnek a hetven méter hosszú, tizenöt méter széles terembe. A felújítást a Vatikán Paolo Portoghesi olasz építészre bízta.

A reneszánsz könyvespolcok mellett a teremben további negyven diófa könyvszekrényt állítanak fel és huszonnyolc asztalt. További kétszáz asztalon dolgozhatnak a tudósok a könyvtár XIII. Leó-termében. Itt a polcokon sorakozó könyvek mindegyikét már mikrochippel regisztrálták és védik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását