2024. április 29. - Péter
Fél éve nem mért magasságba emelkedett a múlt hónapban a világgazdaság legátfogóbb aktivitási mérőszáma, alátámasztva azt a reményt, hogy az év eleje óta lassuló globális növekedés üteme elérhette mélypontját, és ismét gyorsulni kezdhet - közölte szerdán az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.
2012. október 4. csütörtök 13:59 - HírExtra
A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét.

Szeptemberről szóló, szerdán Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 52,5-re - március óta a legmagasabbra - emelkedett az augusztusi 50,9-ről.

A JP Morgan szakelemzőinek számítási modellje szerint a legutóbbi három hónap BMI-átlaga erre az időszakra vetítve 1,7 százalékos, a szeptemberi globális BMI-mutató pedig 2 százalékos éves szintű pillanatnyi világgazdasági növekedésnek felel meg.

Gyorsulhat

A ház közgazdászainak prognózisa szerint a negyedik negyedévben - a jelenlegi kiegyensúlyozott előrejelzési kockázatokat figyelembe véve - 2,3 százalékra gyorsulhat a világgazdaság éves növekedési üteme.

Más nagy londoni házak ugyanakkor meglehetősen borúlátók a világgazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatban.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett új, negyedéves globális előrejelzése a világgazdaság egészében erre az évre 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos, 2014-ben 3 százalékos növekedéssel számol. Ez a prognózis 2012-re 0,1, a jövő évre 0,2 százalékponttal rosszabb a Fitch előző, júniusban összeállított negyedéves becslésénél. A cég 2014-re most adott először globális növekedési prognózist.

A Fitch új előrejelzése szerint az euróövezeti gazdaság az idén félszázalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,3 százalékkal növekszik; ezek 0,1, illetve 0,6 százalékponttal visszavett prognózisok.

Alapeset

A Fitch Ratings londoni elemzői ugyanakkor közölték, hogy ez csak az alapeseti forgatókönyvük, és az amerikai költségvetési törvényben előírt, 2013-ban hatályba lépő automatikus amerikai államháztartási hiánycsökkentő intézkedéscsomagot a legnagyobb egyedi, rövid távú kockázatnak tekintik a világgazdaság kilábalására.

A hitelminősítő szakértői szerint a kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott költségvetési csomag radikális intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által alapesetben jósolt globális bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását