2024. április 29. - Péter

Kezdődik a békekonferencia

Nemzetközi békekonferencia kezdődik ma Svájcban, hogy a három éve tartó, több mint 130 ezer halálos áldozatot követelő szíriai polgárháborúban szemben álló felek - a damaszkuszi kormány, valamint a rendkívül heterogén ellenzék - kiutat találjanak a válságból. A tanácskozás ugyan a Genf-2 elnevezést viseli, de nem Genfben, hanem a Genfi-tó túlsó végén fekvő Montreux-ben rendezik.
2014. január 22. szerda 10:44 - HírExtra
Az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország diplomatái hónapok megfeszített munkájával igyekeztek meggyőzni a feleket, jöjjenek el Svájcba tárgyalni. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára azt mondta, megbocsáthatatlan lenne, ha nem élnének a lehetőséggel a konfliktus befejezésére.
A szíriai ellenzéknek csak egy része vesz részt a tanácskozáson.

A szíriai kormány egyik legszorosabb szövetségesét, Iránt az ENSZ főtitkára néhány nappal az értekezlet előtt meghívta, de a szíriai ellenzék és az Egyesült Államok nyomására később visszavonta a meghívást, mert Teherán nem fogadja el az előző, Genf-1 békekonferencián lefektetett elveket, így egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozását sem.

Nagyon nehéz megjósolni, lesz-e előrelépés, mert a két jelentősebb szíriai politikai erő egymást kizáró célokat tűzött ki: Damaszkusz szerint kizárt Bassár el-Aszad elnök távozása a hatalomból, míg az ellenzéki politikai erők nagy részét tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció szerint Aszadnak nem lehet szerepe az átmeneti kormány megalakításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását