2024. április 26. - Ervin

Magyarország a gyerekek szemével

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és a GfK Hungária közös, feltáró kutatásában 10 és 18 év közötti gyerekek mondták el véleményüket arról, hogy szerintük mitől gyerekbarát egy település
2016. július 11. hétfő 10:47 - HírExtra
Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és a GfK Hungária közös, feltáró kutatásában 10 és 18 év közötti gyerekek mondták el véleményüket arról, hogy szerintük mitől gyerekbarát egy település. A személyes és fókuszcsoportos beszélgetések során kiderült, hogy az egyik legfontosabb érték számukra a biztonság. A másik fontos megállapítás, hogy a tágabb környezetüket, településüket érintő kérdésekben nincs beleszólásuk az őket érintő döntésekbe.

Az UNICEF Magyar Bizottság és a GfK által közösen végzett feltáró kutatásban a 10-14 éves korosztályban személyes fókuszcsoportok, míg a 15-18 éves korosztályban online fókuszcsoportos beszélgetések zajlottak le. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a gyerekeket érdekli, mi is zajlik a településükön és jól meg tudják fogalmazni, mi az, amit szeretnek és mik azok a dolgok, amelyeken javítani kellene.

Ahol jól érzik magukat

A „gyerekbarát” szó hallatán a 10-18 éves magyar gyerekek leginkább olyan helyekre gondolnak, ahol jól érzik magukat, mint például sportpálya, park, bevásárlóközpont, játszótér. Ezzel ellentétesen általános az a vélemény, hogy a hivatalokban, közösségi terekben a gyerekekre nincsenek tekintettel és nem kapnak számukra megfelelő információt. Ezeken a helyeken meghatározó élmény az unalom és a várakozás számukra. Egy közintézmény jelent ez alól kivételt: a könyvtár, melynek kapcsán csak pozitív élményekről számoltak be a gyerekek.

„A gyermekek számára a legfontosabb, hogy biztonságban érezzék magukat azon a településen, ahol élnek, ezen túl pedig az életkoruknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget várják el egy gyerekbarát településtől.” – hangsúlyozta Dr. Kozák Ákos, a felmérést bonyolító GfK igazgatója.

A gyerekek körében az a jellemző, hogy a saját mikrokörnyezetükben van tapasztalatuk a véleménynyilvánításról. Az iskolában a véleménynyilvánítás elsődleges és szinte kizárólagos fóruma a diákönkormányzat, mely egyes helyeken formális, máshol aktív, közösségformáló intézmény. Az életkor növekedésével együtt nő a gyerekek tudatossága is a véleménynyilvánítás terén. A véleménynyilvánítás iránti igény inkább függ a családi és iskolai szocializációtól, de a középiskolás korosztályban a gyermek nemétől is. Ennek példája, hogy a döntéshozatali szituáció kapcsán a 15-18 évesek körében a fiúk inkább az interneten szerveznének mozgalmat az érdekeik érvényre juttatására, addig a lányok körében az utcára kivonuló, a döntéshozóknak személyesen véleményt nyilvánító tüntetés ötlete volt az, ami felmerült.

A 10-14 éves korosztályban a lányok egyértelműen aktívabbak voltak, mint a fiúk, mind a véleménynyilvánításban mind a kérdések megválaszolásában.

Készül az ország gyerekbarát térképe


Az UNICEF Magyar Bizottság a Gyerekbarát Település kampányhoz kapcsolódóan a kutatással egy időben elindította online kérdőívét a gyerekbarat.unicef.hu oldalon, ahol szeretnék megismerni az emberek véleményét is arról, nekik mi a fontos, mitől lesz gyerekbarát egy település.

ˇAzért indítottuk el az oldalt, hogy ezzel is segítsünk az önkormányzatokat, településeket, hogy lássák, milyen szempontokat tartanak fontosnak az ott élők, így segítve őket az UNICEF Gyerekbarát Település pályázathoz. A célunk az lenne, hogy országosan is kiderüljön, milyen igények merülhetnek fel és mire érdemes odafigyelni majd a jövőben.” – mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF nyár végéig várja a visszajelzéseket az oldalon, mely a Fastbridge ügynökség pro-bono munkáját dicséri
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását