2018. május 21. - Konstantin
Együtt nyitotta meg Angela Merkel német kancellár és Beata Szydlo lengyel kormányfő vasárnap a világ legnagyobb ipari szakkiállítását, a hannoveri nemzetközi vásárt (Hannover Messe).
2017. április 24. hétfő 07:15 - HírExtra
 
Beata Szydlo a németországi Alsó-Szászország tartomány fővárosában 70. alkalommal megrendezett kiállítás megnyitó ünnepségén elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy hazája a vásár díszvendégeként "fiatal és dinamikus" országként mutatkozik be, amely "új, kreatív" termékekkel és elgondolássokkal járul hozzá az ipar fejlődéséhez.

Hozzátette, hogy kormánya gazdaságpolitikájának köszönhetően Lengyelországot 25 éve nem tapasztalt mértékű optimizmus jellemzi, a lengyelek 70 százaléka jónak értékeli jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetét és bizakodva tekint a jövőbe, ami 1992 óta a legmagasabb arány.

A varsói vezetés biztonságot is ad a lengyeleknek, ami a nagyon bizonytalan és veszélyes nemzetközi környezetben kiemelkedően fontos érték - tette hozzá.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa arról is beszélt, hogy a lengyeleknek rendkívül fontos az Európai Unió, azért is, mert sokáig küzdöttek és vártak, hogy bekerülhessenek, és fontosak az olyan uniós alapértékek is, mint a jogállamiság és a szólásszabadság. Azonban az EU-ban az is fontos, hogy mindenki tiszteletben tartsa a szuverén tagállamok döntéseit - mondta.

Központi jelentőségű

Angela Merkel kiemelte, hogy Németország és Lengyelország "különlegesen szoros" kapcsolata "központi jelentőségű egész Európa fejlődésében", és a németek soha nem felejtik el, hogy a nyolcvanas években a lengyelek "nagyon jelentősen hozzájárultak a vasfüggöny leomlásához", ami megnyitotta az utat Németország újraegyesítéséhez. Az állampárti rendszer megdöntéséért küzdő Szolidaritás szakszervezet által képviselt értékeknek mai is nagy jelentőségük van - tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte, hogy a német gazdaság számára Lengyelország az első számú partner a kelet-közép-európai térségben, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 100 milliárd eurót, és a német cégek már 26 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat a szomszédos országban. A Hannover Messe további lendületet adhat a kapcsolatok továbbfejlesztéséhez - mondta

Angela Merkel kiemelte, hogy a vásárra 75 országból érkeztek kiállítók, ami önmagában is mutatja, mennyire mély a német gazdaság nemzetközi beágyazottsága. Eddigi álláspontját megerősítve kijelentette, hogy a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban a nyitottság és a közösen elfogadott szabályokon alapuló, méltányos kereskedelem biztosítja a legtöbb előnyt mindenkinek, ezért Németország kiáll a többoldalú, multilaterális együttműködés mellett és "világosan elutasítja a bezárkózást és a protekcionizmust".

A szabadkereskedelem előnyös

Az Európai Unió és Kanada szabadkereskedelmi egyezménye, a CETA jó példa a nemzetközi kereskedelem kölcsönösen előnyös, nyitott formájára. Az EU-nak a következő lépésben a Japánnal tervezett szabadkereskedelmi egyezményt kell tető alá hoznia - fejtette ki a német kancellár. Az EU és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról megjegyezte: Donald Trump amerikai elnöknél Washingtonban tett látogatása "bátorítást" adott számára azzal kapcsolatban, hogy nyílhat lehetőség az ügy előmozdítására.

A Hannover Messe legfőbb témája az ipar digitális átalakulása. A vásáron több mint 6500 kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait. A partnerországként első alkalommal szereplő Lengyelországból 200 vállalkozás érkezett, köztük 20 start-up cég, azaz informatikai innovációval foglalkozó feltörekvő vállalkozás.

Angela Merkel és Beata Szydlo a vasárnap esti megnyitó után kétoldalú megbeszélést folytatott. Hétfő délelőtt közösen felkeresik a lengyel nemzeti standot, ezzel elkezdődik a péntekig tartó nemzetközi vásár, amelyre a szervezők várakozása szerint nagyjából 200 ezren látogatnak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását